Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Butiksägare bäddade för brand”

Publicerat måndag 30 juni 2003 kl 15.44
De branddrabbade butiksägarna i Svinesund har själva bäddat för att de anlagda bränderna kunde få så katastrofala följder vid söndagens storbrand. Det hävdar räddningstjänsten.
Butiksägarna har i direkt strid mot brandkårens anvisningar lagrat massor av brännbart material direkt mot husväggen på baksidan av butikslängan, där bränderna startade. – Baksidan där är tyvärr ett upplag av både lastpallar och diverse emballage, vilket har uppmärksammats och påpekats vid brandsyner, naturligtvis, säger Bernt Eriksson, räddningstjänstens chef i Strömstad. Det har ni gjort under lång tid, eller? – Ja, vid ett flertal tillfällen. Det är uppenbart olämpligt att lagra brännbart material i större omfattning i nära anslutning till fasader om man nu är bekymrad och rädd om sin lokal, säger Bernt Eriksson. Men det har butiksägarna inte brytt sig om? – Nej, bevisligen inte. Där stod bevisligen ganska mycket lastpallar och allsköns bråte lastade utmed fasaden. Det är alltså nästan som att inbjuda till ett brandanläggande? – Ja, om inte en inbjudan och invit så är det ju så att om det finns mycket brännbart i anslutning till fasaden är risken naturligtvis uppenbar för att det ska bli som i söndags morse. Av våda eller med vett och vilja, säger Bernt Eriksson.
Jan Gustafsson, Sveriges Radio Väst
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".