Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomsförbund tvistar om arbetslöshet

Publicerat torsdag 1 januari 2009 kl 16.03

De politiska ungdomsförbunden har väldigt olika syn på vad som behöver göras för att minska arbetslösheten bland unga människor. I Sverige är mer än var femte person under 25 år arbetslös.

Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU:s ordförande Jytte Guteland vill se storsatsningar för att häva arbetslösheten.

– Har vi råd att rädda bankerna då har vi råd att rädda den unga generationen. Det kostar betydligt mer om det blir som efter 90-talet, då tusentals människor aldrig riktigt kom tillbaka efter den tuffa arbetslöshetsperioden.

SSU vill bland annat se en nolltolerans för långtidsarbetslöshet bland ungdomar. Företag som anställer unga arbetslösa ska få 90 procent av ungdomarnas lön betalda av staten, under ett år.

Miljöpartiets ungdomsförbund tycker att man ska dela på jobben så att de räcker till fler. I

I ett första steg vill Grön ungdom sänka arbetstiden till 35 timmar i veckan, för att på sikt kunna sänka till 30 timmar.

Ung Vänster vill slopa utgiftstaket i ekonomin och bland annat satsa pengar på att anställa fler i offentlig sektor.

Den som i stället tittar på alliansregeringens ungdomsförbund får helt andra svar på hur arbetslösheten bland unga ska kunna minskas. Niklas Wykman är ordförande för moderata ungdomsförbundet.

– Till att börja med, rejäla satsningar på företagsklimat, entreprenörskapsutbildningar i skolan och en känsla för svenska ungdomar att Sverige är inte färdigbyggt som land utan här ska vi utvecklas och komma med nya idéer. Sedan krävs också att politikerna vågar ta ansvar för den lagstiftning som finns och erkänna att Lagen om anställningsskydd och Medbestämmandelagen har många bra sidor, men också sidor som diskriminerar ungdomar. De effekterna måste man plocka bort.  

Alla allianspartiernas ungdomsförbund är kritiska till lagen om anställningsskydd. Det handlar om de regler som säger att den som sist anställdes i ett företag är den FÖRSTA som får gå när det blir sämre tider.

Men i en fråga är de ungas partier överens över hela det politiska fältet, från höger till vänster. Riksdagspartierna gör idag för lite för att bekämpa arbetslösheten bland ungdomar. Så här beskriver Jytte Guteland vad det innebär för en ung människa att bli arbetslös.

– I värsta fall så betyder det att man tappar tilltron till sig själv och till framtiden. Man blir orlig för om man är värd någonting, och den sköra känslan sprider sig just nu i Sverige. Om inte både socialdemokraterna och regeringen ser vad som är på väg att hända med den unga generationen som är lika stor som 40-talistgenerationen, då ligger vi riktigt illa till framöver, säger Jytte Guteland. 

– Arbetslöshet leder till kriminalitet och till sjukdomar. Jag vågar också hävda att det leder till utbrändhet och depressioner och sådana saker när människor inte känner sig behövda. Så det är klart att det är viktigt att bekämpa arbetslöshet. Inte bara för att det är ekonomiskt effektivt utan därför att man någonstans som människa har rätt att känna sig behövda och få vara med och få delta, säger Niklas Wykman, ordförande för moderata ungdomsförbundet.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".