Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyårsfirande med knivdåd och bränder

Publicerat torsdag 1 januari 2009 kl 17.37

Nyårsnatten var våldsam, med mycket fylleri, misshandel och flera dödsfall. Belastningen blev stor på flera av landets sjukhus.

Här på akutmottagningen på karolinska universitetssjukhuset i Solna är det normal aktivitet nu, det var mer i natt när ett 10-tal olycksfall behandlades. Per Lindmarker är verksamhetschef här.

– Det har varit en lite stökigare natt än det brukar vara. Annars är skadepanoramat ungefär som en vanlig helgdagsnatt. Det domineras av personer som har druckit alkohol, i stort sett samtliga; det är en blandning av fallolyckor, knivskador, misshandel och det är vad vi brukar se. Fast det har varit fler patienter.

Patienter som har blivit misshandlade, hurdå?

– Det är framför allt män, yngre män, alkoholpåverkade, som ibland ensamma, eller i grupp, råkat ut för andra, oftast män, alkoholpåverkade. Man kommer i gräl om någonting och sedan utdelas knytnävsslag, sparkar.

Under nyårsfirandet har människor omkommit i trafikolyckor, bränder och knivdåd. Raketer och smällare har orsakat bränder och personskador. Polisen runt om i landet rapporterar om fylleri och våldsbrott och massor av misshandelsfall.

Även om offrens skador rapporteras som icke livshotande, kan offret, patienten, få men för livet.

– Det bekymmersamma är att våldet kan eskalera om man sparkar och slår på sådana som redan ligger. Det allvarliga är när man får thorax- och skallskador till exempel.

Hur då?

– En skallskadad patient kan ju drabbas av väldigt svåra skador utan att den som utdelar våldet förstår det. Hjärnan är ju ett känsligt organ och om det blir blödningar och andra skador på hjärnan får det stora konsekvenser. Och en hel del av det här är också kvarstående skador som inte går att reparera.

Vad tänker du som läkare en nyårsnatt när det kommer in patienter med sådana här skador?

– Jag tycker ju att det är sorgligt att det är så mycket skador och att alkohol är så starkt bidragande. Man kan ju tänka sig att om människor tog lite bättre vara på sig själva och hade lite mer omdöme, särskilt yngre män, så skulle det vara så mycket bättre för så många, säger verksamhetschefen Per Lindmarker på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".