Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringskassan försvarar sänkning

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 13.32

Nästan hälften av de som varit sjukskrivna mer än ett år och som ansöker om att få behålla sjukersättningen på 80 procent får avslag. Sedan reglerna ändrades förra året får de allra flesta sänkt sjukersättning efter ett år.

– Tillämpningen av rätten till fortsatt sjukpenning med 80 procent ska ju vara restriktiv. Och det står ju i bestämmelserna att det ska finnas synnerliga skäl. Som vi hittills kan se så är det ju de med mycket allvarlig sjukdom som har blivit beviljade den högre ersättningen, säger Cecilia Udin, som är ansvarig för sjukpenningfrågor på Försäkringskassan

Det var den första juli förra året som reglerna kring sjukpenning ändrades så att bara de som har en mycket allvarlig sjukdom får behålla sin sjukersättning även efter ett år. De allra flesta får sin ersättning sänkt till 75 procent av inkomsten och får dessutom bara behålla den i ett och ett halvt år. Efter det kan de som anses ha en stadigvarande sjukdom få fortsatt sjukpenning men då ytterligare sänkt, till 64 procent av inkomsten.

Sedan den första juli har 76000 människor fått sjukersättningen sänkt medan drygt 2000 har fått behålla den högre ersättningen. Nästan hälften, eller 48 procent av alla som hittills sökt den högre ersättningen får avslag, vilket beror på att de som ansöker inte lider av en tillräckligt allvarlig sjukdom enligt Cecilia Udin på försäkringskassan.

– Det främsta skälet till avslag är att de inte lider av en mycket allvarlig sjukdom, säger Udin.

Men Märta Lindstedt som är överläkare på Huddinge sjukhus inom rehablitiering av hjärnskadade patienter känner inte till att någon av hennes 600 patienter har beviljats den högre ersättningen och säger till Ekot att det bara är en liten grupp av allvarligt sjuka patienter som har möljighet att få den högre ersättningen och därmed inte heller behöva oroa sig för att utförsäkras. Mimmi Fritiofzon är en av hennes patienter:

– Jag fick ju beskedet av min handläggare att det inte var någon idé. När man får det rådet så blir det så att man inte orkar kämpa.

Men det är viktigt att ansöka om den högre ersättningen, säger Cecilia Udin på Försäkringskassan. Det är viktigt för att kunna överklaga om ersättningen nekas och för att Försäkringskassan ska få en praxis att gå efter. För även om handläggarna sedan årsskiftet har fått nya och något mer konkreta riktlinjer att hålla sig till vid beslut om sjukersättning så är bedömningen svår, enligt Cecilia Udin.

– Det är ju svårt att göra. Det är därför det är viktigt att vi får en praxis eftersom det bara finns exempel i förarbetena till regeln om vad som skulle kunna vara mycket allvarlig sjukdom, säger Cecilia Udin på Försäkringskassan.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".