Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

DO: Mer kan göras i utnämningspolitiken

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 16.08
Tycker att mer kan göras.

Regeringen är på rätt väg nu när deras rekryteringar har samma andel kvinnor och personer med utländsk bakgrund som befolkningen, men ännu mer skulle kunna göras. Det säger DO Katri Linna. Hon kan se skillnader mellan departementen i hur rekryteringen går till.

– Jag tror att man ännu inte har genomarbetat processen tillräckligt väl inom regeringskansliet, och därför kan skillnader i tradition och synsätt som kan prägla olika departement finnas kvar, även i hur man definierar kraven på generaldirektörerna, säger Katri Linna.

Hon ger själv inte exempel och jämför man utnämningar mellan departementen har de flesta bara utnämnt en handfull myndighetschefer.

Två departement sticker dock ut i Ekots kartläggning även om det inte går att dra långtgående slutsatser.

Av de 78 topprekryteringar som regeringen ansvarat för hittills har hälften tillsatts genom någon typ av annonsering och bland dem är kvinnorna i majoritet. Där dyker också de flesta utlandsfödda upp.

Av finansdepartementets 16 rekryteringar är tio kvinnor, de flesta landshövdingar. De utses fortfarande slutet och flera av dem har, i likhet med regeringen Perssons utnämningar, politikerbakgrund. Men där bara fyra av de 21 tidigare landshövdingarna var kvinnor är sju av de tio som den nya regeringen hittills tillsatt det.

På kulturdepartementet är situationen motsatt. Av de tolv myndighetscheferna där som kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth varit ansvarig för är tio män.

Mats Odell, som ansvarar för rekryteringsarbetet i regeringen, säger att man arbetar med att förbättra rekryteringsarbetet.

– Vi har bestämt hos för att ta fram kravprofiler, vi annonserar mer och mer och vi har en öppen process som ska vara spårbar, säger han.

Kulturdepartementet har tillsatt tolv chefer, varav tio är män. Vad säger du om det?

– Jag vet inte hur det ser ut på kulturdepartementets myndigheter totalt, men jag hoppas att vi ska hitta bra representanter för bägge könen och för en mångfald framöver.

Tänker du ta upp frågan med kulturministern?

– Ja, det är klart att vi diskuterar frågan, både bland statsråden och på statssekreterarnivå, säger Mats Odell.

Yasmine El Rafie
yasmine.elrafie@sr.se

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".