Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fel att stödja bilindustrin enligt Calmfors

Publicerat lördag 3 januari 2009 kl 12.30
Oroad för utvecklingen.

Regeringens stödpaket till den svenska bilindustrin kommer att bli dyrt för skattebetalarna. Det tror professor Lars Calmfors. Han är mycket kritisk till att regeringen stödjer bilindustrin, säger han i Ekots Lördagsintervju idag.

– Nu kommer ju sannolikt utvecklingen innebära att vi får kriser i andra branscher också. Ska de också ha stöd? Vart är vi då på väg? Då är vi snart tillbaka i en slags industristödspolitik. Det är en väldigt oroande utveckling, säger Lars Calmfors, ordförande i regeringens Finanspolitiska råd.

Professor Calmfors räknar med att stödet till fordonsindustrin blir kostsamt för skattebetalarna.

– Jag tror att det i slutändan kommer att kosta skattebetalarna en hel del. Det jag framför allt är tveksam till är att staten ska gå in och bekosta forskning och utveckling för bilindustrins räkning. Det undrar jag om det långsiktigt är klok politik.

Lars Calmfors fick av regeringen i uppdrag att leda det finanspolitiska råd som ska utvärdera regeringens ekonomiska politik. I flera avseenden är han kritisk mot politiken. Han anser att det snabbt krävs ytterligare 15 miljarder kronor i stimulanser för att dämpa arbetslösheten.

Enligt Lars Calmfors är det ganska liten risk att regeringen tar i med för stora utgifter. Calmfors anser att reglerna för budgetpolitiken bör göras om så att det i djupa ekonomiska kriser blir tillåtet att spräcka statens utgiftstak.

– Det skulle kunna bli så att vi får en extrem konjunkturutveckling. Det tycker jag att man skulle ha lagt in i regelsystemet att det kan uppkomma situationer som ingen har förutsett, säger Calmfors.

Flera debattörer har hävdat att finanskrisen understryker att Sverige behöver delta i den gemensamma europeiska valutan. Men Lars Calmfors, som gjort omfattande utredningar av Sveriges förhållande till emu, tycker inte att krisen gör det mera bråttom att gå med.

– Nej, det tycker jag inte. Det kan finnas goda skäl att gå med och goda politiska skäl att gå med men jag tycker inte att det har hänt någonting som gör det mer bråttom att gå med nu därför att vi har en finanskris, säger Lars Calmfors, ordförande i Finanspolitiska rådet.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".