Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få äldre patienter delaktiga i vården

Publicerat lördag 3 januari 2009 kl 16.45

Äldre med många sjukdomar vill inte vara delaktiga i medicinska beslut och de tycker utländska läkare är ett problem. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Anne Ekdahl, överläkare och ordförande i Svensk geriatrisk förening, har lett studien.

– De multisjuka äldre patienterna vill ha information, men de vill inte vara delaktiga i de medicinska besluten, säger hon.

Vad kan man då säga om lagstiftningen?

– Egentligen är den ett önsketänk som inte lever upp till verkligheten, för som patient har man inte som regel tillräckliga förutsättningar att fatta beslut, det måste man överlämna till sjukvården.  

1999 stärktes de mulitsjukas ställning med ett tillägg i hälso- och sjukvårdslagen. Äldre patienter med många sjukdomar skall vara delaktiga i medicinska beslut.

Syftet med studien var, enligt överläkare Anne Ekdahl, att undersöka, hur och om de multisjuka äldre upplever delaktighet i medicinska beslut. Äldre som nyligen vårdats på sjukhus djupintervjuades och det framkom bland annat att begreppet delaktighet uppfattades som information, något som de flesta helt saknade.

De äldre fick fråga många gånger innan de fick information om vilka undersökningar och prover som var planerade.

– Patienterna gissade sig till vilken typ av undersökningar de var på och var de var, säger Anne Ekdahl.

Enligt Anne Ekdahl har sjukvården svårt att följa hälso- och sjukvårdslagens paragraf om delaktighet i vården, men det minsta man kan begära är att patienterna åtminstone får ordentlig information. Många av de äldre ansåg också att utländska läkare var ett speciellt problem.

– De förstår inte vad de säger. Vi måste ta hänsyn till att många av Sveriges läkare är utländska, och de blir fler och fler. Det kommer att bli ett växande problem, och vi måste ta hänsyn till detta, säger Anne Ekdahl.

Är det någonting vi inte vill prata om?

– Ja, när jag upptäckte detta ville jag inte veta det. Jag hoppades att när den första patienten sa så, skulle jag inte få höra det igen, men det återkom gång på gång.  

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".