Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Punktskriften lever efter snart 200 år

Publicerat lördag 3 januari 2009 kl 16.43
Skrift som känns.

Söndagen den 4 januari är det 200 år sedan upphovsmannen till punktskriften föddes. Fransmannen Louis Braille, som själv var blind efter en olycka i barndomen, gav synskadade världen över, ett eget skriftspråk. Och det håller än idag.

Urban Fernquist, på Synskadades Riksförbund, var elva år när hans syn blev så dålig att han blev tvungen att lära sig punktskrift för att kunna läsa och skriva. Sedan dess har det som ser ut som små knottror på ett papper varit en viktig del av hans liv.

– För mig är det ju viktigt att veta hur ord stavas och att själv kunna uttrycka mig i skrift. Eftersom jag både tycker om och i mitt arbete skriver mycket så är det ju helt nödvändigt att jag har tillgång till ett skriftspråk, säger Urban Fernquist på Synskadades Riksförbund.

Den som gett synskadade möjlighet att själva skriva hette Louis Braille. Han föddes 4 januari 1809 på den franska landsbygden. Blind efter en olycka med en syl då han som barn lekte i pappans sadelmakarverkstad.

Sökandet efter ett sätt att kunna kommunicera i skrift ledde honom till ett chiffersystem för militära meddelanden som kunde användas i mörker. Det utvecklade han till den punktskrift som än idag nästan 200 år senare, är det som blinda världen över använder.

– Från början gjorde han det helt utifrån sitt eget perspektiv. Han drömde om att själv kunna läsa böcker och själv kunna skriva. Han ville se vad han skrev och det var drivkraften men det är klart att det måste ha varit en säregen begåvning som den här personen hade. Han var 16 år när han uppfann det här systemet, säger Fernquist.

Numera är det färre och färre synskadade som kan läsa punktskrift och enligt Urban Fernquist beror det på dåliga utbildningsmöjligheter.

Men punktskriften har ändå en framtid tror han, inte minst eftersom den blivit en del av den moderna datortekniken.

– Nu med den nya tekniken kan man få punktskriften i form av små stift som ploppar upp på en display som motsvarar texten och bildskärmen. Det där tror jag gör att man ser nyttan av man kan använda punktskriften i den nya datorvärlden och internetvärlden, spår Urban Fernquist på Synskadades Riksförbund.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".