Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Personliga coacher ska hjälpa arbetslösa

Publicerat tisdag 6 januari 2009 kl 06.00
Arbetsförmedlingen räknar med att 50 000 arbetslösa ska nås av insatsen i år. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Under de kommande åren ska Arbetsförmedlingen köpa coachningstjänster för närmare tre miljarder kronor. Upp till 250 000 nyarbetslösa ska få träffa en personlig rådgivare som ska ge stöd i jobbsökandet.

– Tanken är att stödja individer som är nyarbetslösa. Att tidigt i processen börja förstå hur arbetsmarknaden fungerar, hur man hittar jobb och kunna finnas till hands som stöd, säger Malin Blomgren som jobbar med frågor om coachning på Arbetsförmedlingen.

Nu i kristiderna satsar Arbetsförmedlingen stort på stödet till nyarbetslösa. I regeringens stödpaket från december fick Arbetsförmedlingen tre miljarder kronor för köpa in tjänster från coacher, alltså personliga rådgivare.

Arbetsförmedlingen räknar med att 50 000 arbetslösa ska nås av insatsen i år. Under de tre åren kan det bli så många som 250 000. Man hoppas att det här ska hjälpa fler att komma tillbaka i jobb snabbare.

Rådgivaren ska hjälpa den arbetslösa att se sina möjligheter och hålla energin uppe, enligt Malin Blomgren.

– Det är inte så himmelens lätt att leta efter nya jobb. Att ha en annan person som kan hjälpa en att fortfarande se ljuset någonstans. Att man kan säga att den här branschen har vi inte prövat, här kanske din kompetens kommer till sin rätt, säger Malin Blomgren

Det här betyder förstås ett stort uppsving på arbetsmarknaden för coacher. Arbetsförmedlingen räknar med att omkring 1 500 coacher behövs.

Men de kvalifikationskrav som Arbetsförmedlingen ställer på dem som ska sälja sina tjänster är inte mer specifika än att företaget ska ha jobbat med coachning tidigare och att företaget ska ha ett kvalitetssäkringssystem.

Jan Åbjörnsson är Arbetsförmedlingens upphandlingschef.

– Coachning är inte ett legitimerat yrke, det finns inga formella legitimationskrav, man kan ha jobbat med individer och personer i olika situationer. Man måste kunna möta människor i kris och hjälpa dem vidare i livet och alla som har erfarenhet av det kan säkerligen jobba med det här också, säger Jan Åsbjörnsson.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".