Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringskassan får allt fler klagomål

Publicerat lördag 10 januari 2009 kl 04.03
Lender

Efter problemen med sena utbetalningar av föräldrapenning och sjukersättning klagar allt fler på Försäkringskassan. Generaldirektör Adriana Lender säger sig ha förståelse för att folk har haft klagomål under året som har varit.

Under andra halvåret 2008 var det betydligt fler klagomål och begäran om skadestånd mot försäkringskassan än samma period året innan.

– Problemet är att vi har haft långa handläggningstider så att människor har haft anledning att klaga. Det är deras fulla rätt att göra det, säger Adriana Lender, generaldirektör på Försäkringskassan. 

Försäkringskassan hade stora problem inte minst i somras när det gäller sena utbetalningar av bland annat föräldrapenning och sjukersättning.

Ekot berättade då bland annat om Robert Larsson i Gävle som fick vänta hela sommaren på sin föräldrapenning. Det gick så långt att han inte hade pengar att betala till sitt bostadslån.

Från juli till december förra året hade 1 774 klagomål som rör handläggningar registrerats hos Försäkringskassan, där en stor del handlar om just sena utbetalningar. Det kan jämföras med samma period året innan då knappt 1 000 personer hade liknande klagomål.

Drygt 100 fler personer begärde också skadestånd hos Försäkringskassan under 2008 än året innan.

Nu är problemen med långa handläggningstider inte alls lika stora som för några månader sedan, säger Försäkringskassans nya generaldirektör Adriana Lender. Men hon är inte nöjd med att exempelvis handläggningstiden för pensionärer som söker bostadstillägg i dagsläget är sju veckor.

– Det är inte tillfredställande.

Men varför är det sju veckor då?

– Det är väldigt mycket beroende på att vi har organiserat om, och så har vi många medarbetare som är nya på sina jobb.

Försäkringskassans omorganisation har blivit dyr och myndigheten måste i år spara 900 miljoner kronor. Generaldirektör Adriana Lender är i dagsläget osäker på om man klarar av att komma till rätta med problemen som finns utan att få extra pengar från regeringen.

– Det får vi återkomma till när vi är i slutet på månaden och har gjort vår genomlysning. Men som det ser ut i dag så tycker jag att en besparingsnivå på bortåt en miljard är omöjlig att göra om man inte ska riskera att försämras, säger Adriana Lender, generaldirektör på Försäkringskassan.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Fakta Försäkringskassan

  • 21 länsorganisationer och en statlig myndighet har slagits ihop till en myndighet.
  • Antalet anställda har minskat från 17 000 till 13 000 de senaste åren.
  • Budgeten är på drygt sju miljarder kronor.
  • Betalade förra året ut ersättningar till de svenska hushållen på drygt 437 miljarder kronor.
  • Av 100 kronor som användes för privat konsumtion kom 23 från socialförsäkringarna.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".