Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förbjudet kvicksilver skickas utomlands

Publicerat tisdag 13 januari 2009 kl 15.45
Amalgam är ett miljöproblem.

På torsdag kommer regeringen att fatta beslut om att helt förbjuda användning av den giftiga tungmetallen kvicksilver i Sverige. Kvicksilver har redan tidigare förbjudits i exempelvis termometrar. Kvicksilveravfallet vill regeringen skicka utomlands.

Beslutet innebär bland annat förbud för användning vid kemisk analys och inom kloralkaliindustrin. 

– Det innebär att vi nu genomför ett generellt förbud mot kvicksilver i Sverige och till exempel amalgam i tandvården kommer i stort sett att upphöra, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Användningen av amalgam i tandvården har minskat drastiskt i Sverige, men fortfarande går svenskarna omkring med åtskilliga ton kvicksilver i tänderna.

Amalgamet är ett miljöproblem, krematorierna beräknas svara för 17 procent av kvicksilverutsläppen till luft i Sverige.

– Det här betyder att det som en gång startade miljödebatten i Sverige med kvicksilvret är nu en avslutad epok som går i graven i Sverige.

Tanken på sikt är att kvicksilvret ska ut ur kretsloppet. Flera utredningar har föreslagit ett djupförvar i berggrunden på samma sätt som för kärnavfallet.  Men regeringen beslutar nu att skicka avfallet utomlands inom EU.

– Vi har förvaringsmöjligheter i Tyskland som uppfyller alla de säkerhetskrav som Sverige har ställt, säger Andreas Carlgren.

Varför ska Sverige skicka sitt kvicksilveravfall till ett annat land?

– Just därför att man i Tyskland har erfarenhet av detta sedan början av 70-talet. Där har man saltformationer som är ett par hundra miljoner år gamla och där kommer man klara av en säker förvaring i miljontals år.

Det är en vedertagen princip i miljösammanhang att var och en ska ta hand om sina egna föroreningar. Men det är av kostnadsskäl, som regeringen nu vill att ett annat EU-land ska ta hand om det svenska kvicksilveravfallet.  

– Det skulle vara helt oförsvarligt ur kostnadssynpunkt att bygga något som är 15 gånger dyrare i Sverige som inte är bättre ur miljösynpunkt.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".