Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatteverket upptäcker fler skattesmitare

Publicerat onsdag 14 januari 2009 kl 06.11

Skatteverket hittar allt fler personer som försöker komma undan att betala skatt genom att gömma pengar utomlands. Enligt Katrina Björk, riksprojektledare på skatteverket, beror det bland annat på ett ökat internationell samarbete.

– Vi ser mer och lär oss mer, de här utredningarna är inte lätta och det tar tid. Sedan är det ökade samarbetet med utlandet som gör att det finns en viss ökning i antalet fall. Det är inte ett problem med skatteparadis i Sverige, utan det förekommer globalt, säger Katrina Björk.

I 293 fall förra året beslutade Skatteverket att personer eller företag har försökt gömma undan pengar utomlands för att på så sätt slippa betala skatt. En ökning med ungefär 60 fall jämfört med 2007.

Det handlar om ett projekt, där Skatteverket kontrollerar betalningar till och från utlandet. Det kan till exempel handla om kontokort från utländska banker som används ofta i Sverige.

Totalt rör det sig om närmare en halv miljard kronor enligt Skatteverket, och det är 100 miljoner kronor mer än 2007.

Enligt Katrina Björk på Skatteverket är den troliga förklaringen till ökningen inte att det blir vanligare med den här typen av skattefusk, utan snarare på att Skatteverket blivit bättre på att upptäcka och utreda såna ärenden, och dessutom blir det internationella samarbetet allt bättre.

Ett resultat av det var till exempel de uppmärksammade fallen efter att listor på bankkonton i Lichtenstein stulits, och från dem har Skatteverket fått uppgifter vilket hittills har lett till att tolv personer ska betala totalt ungefär 19 miljoner kronor i höjd skatt och skattetillägg, eftersom de anses ha gömt undan pengar i Lichtenstein.

Katrina Björk på Skatteverket tror att utredningarna, och den uppmärksamhet de får, kan ha en avskräckande effekt.

– Det handlar att kunna visa att Skatteverket har möjlighet att hämta hem uppgifter och få uppgifter i de fall där vi anser att man på ett felaktigt sätt har fört ut pengar som borde ha beskattats i Sverige, säger hon.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".