Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora Enso redovisar vikande siffror

Publicerat måndag 19 januari 2009 kl 12.28
Resultatet skulle ha redovisats den 5 februari.

Den allt djupare lågkonjunkturen tar nu också ett grepp om skogsindustrin. På måndagen kommer svensk-finska skogsjätten Stora Enso med beskedet att det blir en rejäl förlust det fjärde kvartalet och att över 5 000 anställda korttidspermitteras.

Den 5 februari kommer Stora Enso med sitt resultat för det fjärde kvartalet och helåret, men den gigantiska förlusten är redan ett faktum och bolaget väljer att redovisa siffran redan på måndagen.

Skogsbolaget Stora Ensos rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2008 kommer ”påtagligt negativt” att påverkas av omfattande produktionsbegräsningar och nedskrivningar av varulager på virke.

Bolaget kommer att redovisa en nedskrivning på 670 miljoner euro motsvarande nästan 7,2 miljarder kronor.

Nedskrivningen är en konsekvens av de värderingstest som genomfördes under det fjärde kvartalet 2008.

Kursen på aktien föll med sju procent i Helsingfors när rapporten släpptes och det står klart att över 5 000 anställda permitteras.

Från bolagets sida heter det att det handlar om tillfälliga permitteringar och att endast verksamheten i Finland berörs.

Framtiden präglas av stor osäkerhet och Stora Enso talar om 2009 som det kommande utmanande året.

Neddragningsprocessen har redan börjat med personalminskningar alltså, och begränsningar i produktionen och minskad lagervolym har inletts redan och betydande minskningar i produktionen för såväl papper som kartong och massa- och sågverksverksamheten uppges fortsätta även under första halvåret 2009.

Några siffror säger egentligen allt: Under det fjärde kvartalet 2008 minskade bolaget produktionen av papper och kartong med 490 000 ton, motsvarande 15 procent av den sammanlagda kapaciteten.

Minskningen för massaproduktionen blev 240 000 ton eller 20 procent och för sågade trävaror med 300 000 kubikmeter, eller 30 procent av kapaciteten.

Ett annat finskt skogsindustribolag, Metso, meddelade på måndagen att bolaget kommer att inleda fackliga förhandlingar för att minska personalstyrkan i de finländska enheter som säljer till pappersindustrin.

Mellan 900 och 1 200 anställda berörs av förhandlingarna, 45 vid Metso Paper i Karlstad.

För den svenska skogsindustrin, som sysselsätter ungefär 40 000 personer, kan fjärde kvartalet ha varit lika dystert därför att svenska och finska bolag konkurrerar på samma marknader.

Vikande efterfrågan slår lika hårt.

De svenska bolagen kan dock kortsiktigt ha gynnats av en svagare kronkurs de senaste månaderna medan de finska handlar med euro.

Först ut är SCA om tio dagar.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".