Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krafttag krävs för att halvera fattigdomen

Publicerat tisdag 8 juli 2003 kl 14.55
För att halvera fattigdomen i världen till år 2015 krävs krafttag. Det menar FN:s utvecklingsorgan UNDP. Jan Matsson som är direktör i UNDP:s ledning konstaterar att det är anmärkningsvärt att en ko i EU får hundra gånger så mycket pengar i jordbruksstöd varje år som en person i Afrika söder om Sahara får i stöd från EU.
Dom rika länderna måste dubblera sitt bistånd, minska vapenexporten till fattiga länder, dra ner på sina handelshinder och skriva av skulderna till länder främst i Afrika, enligt UNDP. I östasien har antalet fattiga människor som lever på en dollar om dagen halverats under 90-talet. Det visar FN- organet UNDP:s årsrapport. Medellivslängden i världen har också ökat med åtta år. Men samtidigt har befolkningen i 21 länder, främst i Afrika söder om Sahara, och länder i forna Sovjetunionen fått det mycket sämre på 90-talet än tidigare. Sydafrika har tillexempel rasat 28 placeringar i rankningen över hur det står till med den mänskliga utvecklingen i landet, främst beroende på sämre skolgång för elever.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.