Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Leijonborg tror på snar uppgörelse

Publicerat tisdag 8 juli 2003 kl 19.11
En uppgörelse är nära mellan regeringen, folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna om finanspolitiken vid ett EMU-inträde. Det sade folkpartiledaren Lars Leijonborg i Almedalen på tisdagen.
Leijonborg säger att de fyra partierna är överens om är att tillfälligt öka överskottet i de offentliga finanserna, men hur överskottet ska uppnås kunde han inte svara på. – Jag som har deltagit i samtal med alla de andra partierna vet att vi i praktiken nu är varandra väldigt, väldigt nära, säger Lars Leijonborg. Hur önskvärt är det med ett gemensamt dokument? – Själva formen är inte så viktig. Jag ställer upp om man vill ha ett gemensamt dokument, men föredrar någon att vi går fram var för sig men i praktiken säger samma sak så är det också helt okej för mig, säger Lars Leijonborg. Folkpartiet, kristdemokraterna, moderaterna och regeringen är överens om att öka överskottet i de offentliga finanserna, för att det ska bli möjligt att undvika högre arbetslöshet vid en lågkonjunktur. Förhoppningen är att det ska få EMU-skeptiska LO-väljare att säga ja till EMU. Däremot är partierna inte ense om hur man ska uppnå ett högre överskott. Ska det ske genom besparingar eller skattehöjningar? – Där skiljer vi oss fortfarande åt. Folkpartiet, till exempel, vill ju pressa ner det svenska skattetrycket och det är ju fullt förenligt med att ha ordning och reda i statsfinanserna. Men där håller naturligtvis socialdemokraterna fast vid sin högskattepolitik. Det är ju så att säga deras ideologi, säger Lars Leijonborg.
Inger Arenander
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".