Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämre konjunkturutsikter än väntat

Publicerat torsdag 29 januari 2009 kl 10.57

Konjunkturinstitutet tror nu att den ekonomiska utvecklingen blir sämre än man förutspådde i december. Då trodde man att ekonomin skulle krympa med 0,9 procent i år, men nu lutar det snarast åt en minskning på 1,5 procent.

Enligt Mats Dillén, chef på Konjunkturinstitutet (KI) finns det flera orsaker till de sämre utsikterna.

– Dels har vi vår egen undersökning, som vi presenterar i dag, den visar på ett svagt ställningsläge för den svenska ekonomin. Men sedan har det kommit in en hel del annan statistik, speciellt exportutvecklingen har varit väldigt svag. Där har fyra års uppgång mer eller mindre raderats ut på några månader, så där ser det mycket svagt ut, säger han.

Dessutom har den internationella utvecklingen också överraskat på minussidan.

– I dagsläget skulle vi nog tvingas göra en ganska betydande ner revidering av en redan svag tillväxt, enligt Mats Dillén.   

Den senaste tidens statistik visar att den ekonomiska utvecklingen blev sämre än vad Konjunkturinstitutet trodde i december när de skrev sin prognos för i år. De förutspåddes en minskning av ekonomin på 0,9 procent i år.

Någon ny prognos har KI inte gjort understryker Mats Dillén, men han säger ändå att siffrorna nu pekar på att tillbakagången blir runt 1,5 procent. Därmed ansluter sig Konjunkturinstitutet till prognoser som flera banker kommit med den senaste tiden.

Exempelvis tror Swedbank att ekonomin krymper med 1,7 procent och Nordea har i sin prognos lagt sig på minus 1,5 procent.

Även om den barometer som Konjunkturinstitutet redovisade idag visar på att stämningen i ekonomi är väldigt lågt, man får gå tillbaka till krisen på 90-talet för att hitta nåt liknande, så finns det ändå ljuspunkter.

Både tillverkningsindustrin och hushållen ser ljusare på läget nu i januari, än vad de gjorde i december, även om det är en väldigt liten uppgång.

Mats Dillén anser däremot att det är för tidigt att tala om att det innebär en vändning.

– Vi tror att det fjärde kvartalet 2008 blir det allra svagaste kvartalet i det här konjunkturfasen. Men vi räknar med att BNP faller också det första kvartalet. Så det beror på vad man menar med en vändning, vi ser inte framför oss att svensk ekonomi kommer att gå bra igen förrän i slutet på 2010 eller 2011 någon gång. Den snabbaste nedgången har vi möjligen bakom oss, men det kommer att fortsätta att gå nerför, säger han.

Per Ivarsson
per.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".