Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få polisdistrikt bekämpar droger på nätet

Publicerat lördag 31 januari 2009 kl 04.00
Droghandeln ökar. Foto: Ahn Young-joon/Scanpix.

Försäljningen av narkotika på nätet ökar. Samtidigt är det få polisdistrikt som har spaning mot försäljningen på nätet, visar en kartläggning som Rikskriminalpolisen har gjort. Ändå märker många distrikt av ökningen.

– Främst får vi reda på det av dem vi pratar med och träffar på, var det kommer från, att det här är köpt från någon som har köpt det på nätet, säger Per-Olov Andersson som är chef för narkotikaenheten hos polisen i Norrbotten.

Hur arbetar ni med det?

– Vi häruppe har för tillfället ingen egen, aktiv spaning som är regelbunden på nätet, säger Per-Olov Andersson.

– Här har vi en sida som säljer narkotikaklassade tabletter och narkotika, den är helt öppen, säger Cecilia Fant, som är kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen. I tre år har hon arbetat med att kartlägga försäljningen av olika droger och preparat på nätet och i sin slutrapport konstaterar hon en ökning.

– Vad gäller olika droger på internet, vad alltså gäller narkotika, anabola steroider eller ej klassade droger så ökar det.

I rapporten har Rikskriminalpolisen också frågat 13 polisområden hur de arbetar och det är fler som ger samma bild som polisen i Norrbotten.

– Vad gäller själva internetspaningen, och då menar jag spaningen efter narkotika på de olika polisnivåerna, så är den minimal.

Varför?

– Den vanliga brottsligheten är enklare eller något som man är van att utreda. Därför går det ofta först. Här har du Tramadol, som förut var en så kallad ej klassad drog, som väldigt, väldigt många ungdomar köper. Det blev senare klassat som narkotika, vilket det alltså är nu.

Vad står det här?

– Att akutbehovet är 200 - 300 stycken tabletter, säger Cecilia Fant.

I Luleå dog en 21-åring förra året efter att ha tagit ett preparat han köpt på nätet som ännu inte narkotikaklassats. Det var ett av flera dödsfall förra året och det gör att Per-Olov Andersson, chef för narkotikaenheten hos polisen i Norrbotten, skulle vilja arbeta mer mot försäljningen på nätet.

– Ja, för att komma åt fenomenet och sedan kunna vara med i de olika trenderna som kommer med nya preparat, så att vi inte är tvåa när det kommer utan vi ser tendenser och annat då, säger Per-Olov Andersson.

Och utvecklingen kommer att hålla i sig, tror Cecilia Fant på Rikskriminalpolisen och anger flera skäl.

– Den stora spridningen av mycket olika droger, lättheten att få tag på dem, ofta billiga, skickas hem anonymt, enkelt. Det är det som gör att det ökar, säger Cecilia Fant.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".