Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Missat krogbesök kan ge straffavgift

Publicerat måndag 14 juli 2003 kl 16.45
Den som beställer bord på restaurang och sedan struntar i att dyka upp kan i framtiden få betala för missen. Idén med straffavgifterna kommer från Danmark, och Sveriges hotell- och restaurangföretagare ska nu undersöka om det finns intresse bland de svenska krögarna.
Men restaurangbesökaren Elinor Jakobsson gillar inte tanken på straffavgift: – Jag tycker inte om idén att allting ska kosta pengar. Det kan ju hända att man blir försenad på riktigt eller att något inträffar. Jag tycker det är för mycket straffavgifter på det mesta, det är lite Gestapo. Går man på restaurang ska det vara ett nöje. Det här förstör och förtar lite av idén tycker jag. Avgift tas ut på kreditkort Nu överväger restaurangbranschen att införa straffavgift för de som bokar ett bord men som sen struntar i att dyka upp. Avgiften skulle kunna tas ut genom att alla som bokar bord också får uppge sitt kreditkortsnummer. SHR ska undersöka behovet Det är Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, som nu ska fråga restaurangerna hur stort problemet är för att se om avgiften behövs. Danmark ligger före Danmark ligger steget före. Där går restaurangernas branschorganisation Horesta ut med rådet att kräva in en avgift motsvarande vad en huvudrätt och dryck kostar för alla som bokat bord utan att komma. Stora förluster i Danmark Anledningen är att de danska restaurangerna förlorar 150 miljoner kronor per år på gäster som uteblir. Jan Eriksson som driver en restaurang i Stockholm är positiv till att straffavgiften införs i Sverige – Om man sagt nej till många andra gäster tycker jag att det är helt okej att man får ta ut en avgift. Hur stort problem är det med gäster som bokar bord och inte kommer? – När man har fullt och har sagt nej till andra gäster är det ett stort problem. Framför allt kanske om man tagit in extrapersonal för att man har väldigt mycket beställt och står och betalar lön till och sällskapet inte dyker upp, säger Jan Eriksson, krögare i Stockholm.
Martin Johansson
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.