Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svår torka hotar Kinas veteskördar

Publicerat måndag 9 februari 2009 kl 10.29
Här torkar grödorna bort i Henanprovisen. Foto: Scanpix.

En stor del av Kinas veteskörd kan ödeläggas av en förödande torka som härjar i flera områden. Bönder blir nu beroende av nödhjälp samtidigt som myndigheterna använder flygplan för att försöka framkalla regn på konstgjord väg.

Den kinesiska centralregeringen lovar över 100 miljarder kronor i stöd till torkdrabbade bönder, samtidigt som massiva satsningar på konstgjort regn gav en lätt nederbörd i flera av de torkdrabbade regionerna under helgen, och förhoppningar om att rädda delar av skörden.

Efter en mycket torr vinter beräknar kinesiska jordbruksmyndigheterna att över 40 procent av veteskörden kan vara i fara.

Henanprovinsen som är en viktig veteregion i norra Kina, sägs vara drabbad av den värsta torkan på över 50 år, och varningsnivån för torka har höjts till den högsta larmnivån.

I norra Kina har torka varit ett återkommande problem genom historien, och torrperioder har ofta lett till social oro och uppror.

De senaste åren har globala klimatförändringar börjat ses som en faktor bakom den mångåriga torkan, men det är inte hela förklaringen till att situationen just nu är desperat på många håll.

Kinas vattenresurser används idag inte effektivt, och på många håll saknas helt investeringar i bevattningsteknik. Därför är många bönder fortfarande helt beroende av regn för att kunna få en god skörd.

Kinas premiärminister Wen Jiabao lovade nyligen att utbyggnaden av bevattningssystemen ska skyndas på.

Sammantaget har Kinas spannmålsskördar slagit rekord under flera år i rad, men samtidigt förvärras vattenbristen eftersom konsumtionen både bland hushåll, jordbruk och industrier ökar.

För att öka vattentillförseln till den norra delen av landet konstruerar Kina en serie av vattenledningsprojekt för att leda vatten från floder i de centrala delarna. ”Syd till Nordprojektet” som det kallas har fått mycket kritik för att inte vara ekologiskt hållbart samtidigt som det gynnar storstäder som Peking på bekostnad av landsortsbor och bönder som bor längs de nybyggda dammarna och kanalerna.

Hanna Sahlberg, Kunming
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".