Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ericssons export har minskat

Publicerat fredag 18 juli 2003 kl 06.06
Den delen av svensk export som telekomindustrin utgör har sjunkit kraftigt sedan toppåret 2000. Till exempel har Ericssons andel av den svenska exporten halverats de senaste åren.
– Jag är osäker på om Ericsson fortfarande är vårat största exportföretag men under de senare åren så har ju Ericsson varit i särklass störst i exporten, säger Mauro Gozzo, chefekonom på Exportrådet. För tre år sedan var Ericsson Sveriges enskilt största exportföretag. IT- och telekomindustrins stora år år 2000 utgjorde den svenska telekomindustrins andel av den totala exporten 15 procent. I april i år utgjorde den bara sju procent. Fortsätter vara viktigt Mauro Gozzo anser att Ericsson också fortsättningsvis kommer vara viktigt för Sverige. – Jag det tror jag nog. Det är möjligt att Ericsson i framtiden väljer att göra som andra multinationella företag har gjort: att ha mer verksamhet på andra håll i världen. Det är en naturlig utveckling i så fall, men säkerligen kommer mycket att finnas i Sverige. Det finns ju ett brett kunnande i den här branschen i Sverige och det kommer säkert fortsätta att vara betydelsefullt. År 2000 – ett speciellt år Däremot är Mauro Gozzo osäker på om Ericsson kommer att återta den ställning företaget hade för tre år sedan. – Det är inte jag mannen att bedömma, men om Ericsson klarar att vara konkurrenskraftiga inom den bransch där de verkar så är jag övertygad om att de kommer att ta del av den vändning som säkert kommer. Sen om man någonsin kommer få ett så starkt resultat som man hade år 2000 är väl kanske lite tveksamt. Det var ett speciellt år då alla investerade mycket i branschen.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".