Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryssland får kritik för övergrepp i Tjetjenien

Publicerat fredag 18 juli 2003 kl 19.53
Människorättsorganisationen Helsingforsgruppen kritiserar de ryska myndigheterna hårt i en ny rapport om Tjetjenien. Övergreppen mot befolkningen bara fortsätter, trots att Moskva lovat förbättringar, heter det i granskningen.
Helsingforsgruppen skriver i sin rapport att Tjetjeniens invånare ständigt är utsatta för terrorism. Gruppen anklagar de ryska myndigheterna för att vara både ineffektiva och oseriösa i sina försök att skapa normala förhållanden i utbrytarrepubliken på Kaukasusbergens nordsida. I själva verket, heter det i det nedslående dokumentet, är de ryska styrkorna i Tjetjenien en del av problemet. De bidrar själva till att laglösheten blivit vardag i området. Ständiga våldsdåd och annan kriminalitet plågar Tjetjenien. De ryska styrkorna uppges av lokalbefolkningen utföra mord, våldtäkter och andra övergrepp. Det sker, skriver Helsingforsgruppen, i skuggan av de så kallade rensningsaktionerna som riktas mot rebellerna. Det kriget har nu pågått i fyra år och inget slut kan skönjas.
Reinhard Krause, Moskva
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.