Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordbruket blir knäckfråga i Cancun

Publicerat tisdag 22 juli 2003 kl 09.58
Svaret på EU:s jordbruksreform måste bli liknande eftergifter från EU:s handelspartners. Det sa EU:s utrikesministrar i en gemensam deklaration på måndagskvällen, inför det stora världshandelsmötet som äger rum i Mexiko i september.
Jordbruk, tjänster och mediciner är några av de gigantiska förhandlingsfrågor som tas upp på WTO-mötet i Cancun i Mexiko. Mötet inleds den 10 september. EU:s utrikesministrar höll på måndagen sitt sista möte före det stora WTO-mötet. Deklarationen som antogs av ministrarna är en slags sammanfattning av EU:s positioner inför förhandlingarna i Mexiko. Innebär eftergifter Beslutet från slutet av juni att reformera EU:s jordbrukspolitik lyfts fram som ett stort och viktigt bidrag, som dock också innebär eftergifter från EU:s sida och därför utgör gränsen för EU:s förhandlingsmandat. Längre än så kan EU inte gå, anser ministrarna. Det är EU-kommissionen som kommer att förhandla för EU:s räkning i Cancun, på mandat från EU:s regeringar. Med bara sju veckor kvar fram till världshandelsmötet gav WTO:s högkvarter i fredags en dyster bild av läget inför Cancun. Stora skillnader I ett dokument redogjorde man för hur långt WTO-länderna fortfarande står från varandra på vissa nyckelområden. De hårdaste bataljerna kommer att gälla just jordbruket, uppger WTO.
Ingmarie Froman, Bryssel
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".