Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktigt steg mot att avveckla kvicksilver

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 05.30
Koleldning är stor kvicksilverbov. Foto: Alik Keplicz/Scanpix.

I dag väntas ett beslut om att förhandla fram en konvention om att avveckla användningen av kvicksilver. Beslutet fattas vid ett möte med FN:s miljöprogram, UNEP, i Nairobi. Enligt miljöminister Andreas Carlgren, som deltar i mötet, kan bland annat ett bindande avtal med USA vara på gång.

– Vi är nu mycket nära ett genombrott och det är någonting som Sverige har arbetat för under mycket lång tid. 

USA har tidigare motsatt sig ett bindande avtal och har bara velat ha frivilliga åtaganden, men nu har man ändrat sig, säger Andreas Carlgren.

– Förhoppningsvis är det här ett tecken på en ändrad amerikansk inställning över huvud taget när det gäller det internationella samarbetet och miljöfrågorna.

Allt kvicksilver som tas upp ur jordens inre blir kvar i atmosfären och i marken, det tas upp av djur  människor.  Den som utsätts för höga halter riskerar nerv- och hjärnskador.

Trots att många industriländer har minskat utsläppen ökar den totala belastningen globalt. De främsta källorna är metallindustri, kloralkaliindustri och användning av kvicksilver vid småskalig guldletning. Men den största ökningen av utsläppen är knuten till ökad koleldning, då kolet innehåller kvicksilver.

En arbetsgrupp ska nu arbeta fram ett förslag till en konvention inom ett par år. Avsikten är att den ska leda till en stegvis utfasning av kvicksilveranvändningen.

– Det räcker inte att länderna gör frivilliga åtgärder. Det viktiga är att det blir rättsligt bindande åtgärder, ett internationellt avtal.

Kina och Indien har varit motståndare till ett bindande avtal, för det kommer att tvinga länderna att bekosta dyra åtgärder för rening av sina utsläpp från kolkraftverken.

– Det är just där motståndet finns. Nu ser det ut som vi ändå skulle vara på väg att bryta igenom därför att det finns ett så stort internationellt stöd.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".