Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Cancersjuka kommer att fördubblas

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 15.36

Antalet människor med cancer kommer att fördubblas de närmaste 20 åren, framförallt för att behandlingen förbättras och vi blir allt äldre. Prognosen presentrades i dag för socialministern i betänkandet ”En nationell cancerstrategi för framtiden”.

En stor utmaning är hur vården av cancerpatienterna ska betalas. Inte minst de nya effektivare läkemedlen är ett stort problem, säger utredningssekreterare Bo Lindblom.

– Vi ser en ökning av till exempel nya läkemedel, när det gäller cancerläkemedel bedömer man att ökningstakten är mellan 10 och 20 procent de närmsta åren per år. Tillsammans med de investeringar som måste göras i nya teknologier, strålbehandling och diagnostiska utrustningar också vidare är finansieringen en svår knut att lösa, säger Bo Lindholm.

Utredningen har också grubblat över andra problem i dagens cancervård. De långa väntetiderna och svårigheten att få olika delar i vården att samverka till exempel. Därför föreslås så kallade vårdkoordinatörer på sjukhusen som ska övervaka att vårdkedjan flyter bättre. Varje patient ska få en vårdplan. Och för den mer avancerade vården föreslås samlade cancerkliniker på regional nivå.

– Vi föreslår att man organiserar vården i så kallade cancercentra, samlade cancerverksamheter där patienten är i centrum och där vårdprocessen är uppbyggd runt patientens behandling. Inte som i dag där den är uppsplittrad runt olika kliniker, säger Bo Lindholm.

På andra håll i världen finns det speciella cancersjukhus men det är ingenting som ni förespråkar?

– Vi har övervägt detta och vi har tittat på dem som finns ute i Europa bland annat. Vi tror inte att det är en modell som passar Sverige med hänsyn till att vi har en så liten befolkning. Vi tror mer på att samla ihop de resurser som finns inom universitetssjukhusen framförallt och att skapa cancercentra runt patienten, säger Bo Lindholm.

Utredningen vill också att staten tar större ansvar för förebyggande insatser, till exempel mot rökning. Och ser till att vårdens kvalitet är lika över landet. Men det som genomsyrar utredningen är att patientens behov och behandling ska stå i centrum. Därför vill man också att varje patient ska få en kontaktperson att hålla i handen genom hela vårdkedjan, säger utredaren Kerstin Wigzell.

– Absolut, man ska ha en kontaktperson som har grepp om helheten. I dag är patienten eller en anhörig ofta sin egen samordnare. Det ska vara sjukvårdens sak att sköta, det ska inte patienten behöva göra, säger Kerstin Wigzell.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".