Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stefan Löfven:

"Ska ses som en möjlighet för Saab"

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 16.44
IF Metalls ordförande Löfven.

Intresset var stort från fackförbundens sida när Saab Automobile kallade till presskonferens i dag för att berätta om framtiden och rekonstruktionen. Reaktionerna efter presskonferensen var blandade.

Stefan Löfven, som är IF Metalls förbundsordförande, har 2 000 medlemmar på Saab.

– Det bästa hade varit om det hade kunnat fortsätta utan detta. Men nu är det finansiella läget för GM pressat i USA och ska göra saker runt om i världen för att rädda den amerikanska produktionen, säger Stefan Löfven.

– I ljuset av det ska detta ses som en möjlighet. Nu skyddas bolaget och ges möjlighet att utveckla produkter, säkerställa finansieringen av nya produkter, och organisera under skydd av den här lagstiftningen.

Det andra stora fackförbundet på Saab Automobil här i Trollhättan är Unionen som organiserar 1 000 tjänstemän och där Anette Hellgren är klubbordförande och hon har stor förväntan på det rekonstruktionsarbete som nu inleds för att rädda Saab.

– Jag har varit positiv hela tiden, men detta lät väldigt bra faktiskt, säger Anette Hellgren på Unionen.

Hur menar du då?

– Positivt med framtidsutsikten. Jonsson var tydlig med att det nu blir ett svenskt Saab och nu ser vi framåt, säger Anette Hellgren.

Kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande, Gert-Inge Andersson, fick beskedet om företagsrekonstruktionen via ett telefonsamtal där Saabs vd Jan-Åke Jonsson ringde upp.

Samtalet kom vid niotiden i morse, alltså samtidigt som alla handlingar lämnades in till tingsrätten.

– Man anade att det skulle gå så här. Men det är olyckligt att man inte har kunnat lösa det här tidigare, säger kommunstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson.

Är du rädd för vad rekonstruktionen kan leda till?

– Jag är alltid rädd för att människor ska förlora sina arbeten.

Det centerpartiska regionrådet Kent Johansson som också är en av regeringens särskilt utsedda varselsamordnare reagerade på de positiva tongångarna här i Trollhättan i dag.

Samtidigt så måste man vara realistisk anser han och pekar på det faktum att det behövs mycket pengar för att rädda Saabs fortlevnad som biltillverkare.

– Dagens presskonferens är ju inte en inbjudan till begravningskaffe, utan det är ju för rehabilitering. Jag har fortfarande väldigt stort tilltro för den teknik och den utvecklingskraft som finns i Saab, säger Kent Johansson. 

– Men det krävs ju att någon går in med pengar i det här sammanhanget, det räcker ju inte enbart med en ansökan till Europeiska investeringsbanken, utan även kapital, säger Kent Johansson, regionråd i Västra Götaland.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".