Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt vill ha besked om Saab-ägare

Publicerat lördag 21 februari 2009 kl 15.15

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar nu biltillverkaren Saabs rekonstruktion. Avgörande för om Saab kan lyckas är om en ny ägare är villig att gå in och först då har staten en motpart att diskutera framtiden med, säger Reinfeldt.

– Det svar som just nu saknas i svensk samhällsdebatt är: Vem ska äga Saab? Svaret på den frågan kommer att påverka väldigt mycket av fortsättningen, säger Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt pekar på att ägarfrågan också är ett problem när det gäller Saabs ansökan om stöd från Europeiska investeringsbanken. Om banken skulle betala ut stöd så måste Saabs ägare också skjuta till pengar och det är inget nuvarande ägaren General Motors är intresserad av, så frågan är vem som ska göra det.

Och utöver stöd till exempelvis fordonsforskning, kan inte regeringen göra mer så länge det inte finns en stabil ägare, menar Fredrik Reinfeldt.

– Det många försöker vrida runt det här till är att vi istället ska använda välfärdens pengar som riskkapital, i verksamheter som inte har någon ägare. Och därför, mer blir ett sätt att se skattepengar försvinna, utan att det ens leder till att jobben bli kvar.

I går när Saab presenterade den här rekonstruktionen, sa de att vi ska ta hem fler modeller till Sverige. Det kan även bli tillväxt och jobb. Är inte de argumenten positiva?

– Då är vi tillbaks i grundfrågan. Om någon tror på detta, då är det den personen eller grupp av personer eller andra företag som ska säga: Bra! Det tror vi på. Det vill vi äga och utveckla. Den som anmäler sig och gör det, kommer att påverka fortsättningen, säger statsministern.

Tror du att någon vill äga Saab?

– Ja, utan att någon vill äga Saab går det inte. Det går inte med ägarlösa verksamheter, framförallt inte som behöver så omfattande resurser för utveckling och för att täcka löpande kostnader.

Finns det någon risk att du med den här bedömningen som gör av Saab, pratar ner företaget?

– Jag har blivit anklagad för det av de som tycker att man får inte säga något om hur det ser ut eller vilken verklighet som råder. jag har väldigt svårt på den synen anser av samhällsdebatt att saker blir bättre om man inte låtsas om problem, säger Fredrik Reinfeldt.

Mats Eriksson
mats.eriksson@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".