Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna vill skärpa miljöpolitiken

Publicerat lördag 21 februari 2009 kl 19.27
Fredrik Reinfeldt

En arbetsgrupp inom Moderaterna föreslår en skärpning i miljöpolitiken och vill bland annat att både flyg och sjöfart ska tvingas köpa utsläppsrätter så att de får betala för sina utsläpp. Fredrik Reinfeldt tycker det är en bra idé.

– Det skulle få ganska stor effekt av det skälet att det bidrar globalt till stora utsläpp. Det skulle i utsläppshandel sätta press på att man använder bättre drivmedel och även flyger smartare och mer klimatriktigt. Det är verksamheter som i dag i väldigt liten utsträckning styrs av klimathänsyn, säger Fredrik Reinfeldt.

Sjöfarten ska in i EU:s handelssystem 2013 enligt förslaget och flyget 2016. Den Moderata gruppens rapport ska behandlas av Modernas partistämma i höst och andra förslag är att införa utsläppsbegränsningar för nya lastbilar från 2020 då bilar ska få släppa ut maximalt 95 gram koldioxid per kilometer.

Moderatgruppen vill också öka möjligheten att få ut energi från vattenkraft. Flera vattendomar har de senaste åren tvingat fram mindre uttag och Moderaterna vill nu ändra reglerna, det skulle exempelvis kunna innebära att vattennivåerna sänkas än mer i en del dammar.

– Det vi ser är att olika vattendommar leder till att det gradvis minskar uttaget som vi får från vattenkraften och då är vi både aktsamma om orörda älvar och pratar snarare om att i marginalen göra mindre justeringar för att kunna öka effektuttaget, säger Fredrik Reinfeldt.

Blir det marginellt för dem som ser förändringarna ute i naturen?

– De måste också ställa sig frågan: om klimathotet är på riktigt, och vår värld och Sverige behöver energi, är det bättre att vi försöker göra det genom befintlig vattenkraft eller ska vi göra det på något annat sätt, som fossilbränsleanvändning som i så fall är mycket mer negativ för klimatet.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".