Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny svensk undersökning:

Var tionde ung har varit hemlös

Publicerat söndag 22 februari 2009 kl 03.00
Stockholms stadsmission, mötesplats för hemlösa ungdomar. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix.

Det är lika vanligt med hemlösa barn och ungdomar i Sverige som i England, där problemet är stort. Det säger nu forskare vid Stockholms universitet om en ännu inte publicerad rapport om hemlöshet.

För första gången har en riksomfattande undersökning gjorts om hur många ungdomar som lever hemlösa.

Amanda, som egentligen heter nåt annat, är en av de ungdomar som tvingats följa med främlingar hem för att få tak över huvudet.

– Det kan vara främlingar som man har träffat genom ytliga bekanta, då får man se till att man har någonting gemensamt med dem, då är det ofta alkohol- eller drogmissbruk. Att jag kan ge dem någonting som de inte har för de ger mig någonting som jag inte har.

Amanda är en av de ungdomar som vet vad det innebär att leta tak över huvudet för varje natt. När hon var 13 år fick föräldrarna nog av hennes kompisar och droger, de packade hennes väska och plötsligt stod hon ute på gatan utan nycklar hem.

– Jag hade inga hemnycklar när jag stack utan det var definitivt att du kommer inte tillbaka. Det var mycket hårda ord.

Sa dina föräldrar att de ville att du skulle sticka?

– Ja, de packade mina väskor åt mig och sedan fortsatte jag att driva omkring.

Amanda är inte ensam. Det visar en riksomfattande undersökning bland 3 000 andraklassare på gymnasiet som Rädda barnen tillsammans med forskare på Stockholms universitet har gjort.

Än så länge är rapporten inte publicerad men redan nu står det klart att problemet med hemlösa ungdomar är stort, det säger Yvonne Sjöblom, som lett undersökningen.

När P1:s program Generation Z frågar hur stort hänvisar både Yvonne Sjöblom och Rädda barnen till en svensk förstudie som nyligen gjorts samt till en rapport om engelska ungdomar. I den engelska rapporten svarar 2 procent av ungdomarna att de någon gång kastats ut ur hemmet av sina föräldrar.

I den svenska förstudien svarar 4 procent att de blivit utslängda. I Båda rapporterna svarar 11 procent av ungdomarna att de antingen rymt eller kastats ut från föräldrahemmet.

– Vi ska nu jämföra den här studien som vi har gjort i Sverige med den engelska studien men det vi kan säga hittills är att problemet är ungefär lika stort här som i England. Och det är ett stort socialt problem, säger Yvonne Sjöblom.

På Stadsmissionens möte för unga tjejer, Enter, träffar vi Mia. Hon har själv i omgångar rymt hemifrån. Hon tror att problemet med unga hemlösa är större än vad många tror.

– Det finns överallt, jag tror att det finns mer än vad man ser. Det är en sådan sak som jag tror många vuxna känner obehag och vill blunda för, att andra vuxna faktiskt gör det här mot sina egna barn, kastar ut dem eller behandlar dem illa. Det kan också handla om att man helt enkelt inte går ihop och att det inte fungerar oavsett hur mycket alla försöker.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".