Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdslarv ska straffa sig ekonomiskt

Publicerat söndag 22 februari 2009 kl 12.30

Vårdgivare ska straffas för slarv och misstag som skadar patienterna. De ska tvingas att betala alla vårdkostnader i två år för patienterna, anser Stockholms läns landsting.

Landstingsrådet Stig Nyman, Kristdemokraterna, hoppas att det ska minska antalet felbehandlingar. Varje år drabbas ungefär 100 000 patienter i hela landet och cirka 3 000 avlider.

– Det tycker jag är alldeles ohyggliga siffror. I trafiken har man ju fått ner dödsfallen och här kan det handla om åtta, tio gånger så många, säger Stig Nyman.

Men tror du att personalen gör ett bättre jobb för att arbetsgivaren straffas ekonomiskt om något går fel?

– Egentligen är det ett stöd till personalen att uppmärksamma de brister som finns, och som ytterst är en konsekvens av tidigare beslut som gör att man inte kan ge en säker vård.

Sju vårdgivare som gör höft- och knäledsoperationer åt Stockholms läns landsting riskerar nu att få betala operationer som måste göras om på grund av felbehandlingar, och dessutom stå för andra patientkostnader som tillkommer under två år.

På sikt kan systemet utvidgas till fler områden, men inga beslut är fattade än.

Patienter som drabbas kan opereras hos en ny vårdgivare, men den som gjort fel får hur som helst betala notan.

Kritiker menar att det kan vara svårt att avgöra exakt vad som beror på slarv och vad som är naturliga komplikationer. Men Stig Nyman försvarar systemet.

– Det finns så vitt vi har kunnat se inget bra sätt att komma till rätta med detta.

Förra året fick felbehandlade patienter 435 miljoner kronor som kompensation från patientskadeförsäkringen.

Sveriges kommuner och landsting har just nu en kampanj för att minska slarvet, främst genom information och utbildning. SKL:s vd Håkan Sörman tycker att det nya Stockholmssystemet verkar intressant.

– Jag tycker att det är väldigt bra att landstingen, för att klara av det här, sätter in olika styrmedel. De ekonomiska styrmedlen är väldigt verkningsfulla.

Borde fler landsting prova den här tekniken?

– Jag tror att vi absolut närmar oss en punkt där det här blir ett led i ersättningssystemet i vården. Bra prestationer utan att skador och implikationer uppstår. Även om det inte är enkelt finns det inget som talar emot att det är så vi måste premiera insatserna i vården.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".