Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya båtflyktingar varje dag

Billström negativ till flyktingfördelning

Publicerat söndag 22 februari 2009 kl 13.27

Trots en ovanligt kall vinter tar sig nu allt fler båtflyktingar över Medelhavet till Italien, Malta och Grekland. Länderna begär nu hjälp från övriga EU. De vill se en bättre bördefördelning inom Unionen och kräver att flyktingarna ska överföras till andra EU-länder. Det som på EU-språk kallas reallokering.

Frågan om reallokering ska diskuteras av EU:s migrationsministrar nästa vecka. Men svenska ministern Tobias Billström ogillar förslaget.

– Om människor visste att de bara kunde ta sig till ett land och sedan bli vidaresända in i EU, så tror jag inte att det minskar människors förtvivlan ute på Medelhavet. Jag tror snarare att vi kan få se fler båtar som i sånt fall ger sig ut i hopp om att kunna åtnjuta en sådan mekanism, säger Billström.

Förra året tog sig 67 000 båtflyktingar över Medelhavet enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. En kraftig ökning jämfört med året innan. Det nya är att nu kommer båtflyktingarna även på vintern.

Till Malta har det bara under februari anlänt tre stora fiskebåtar med sammanlagt 600 personer ombord. Och på ön Lampedusa som är Italiens sydligaste utpost i Medelhavet, är flyktinglägret överfullt.

Nu har Italien, Malta, Grekland och Cypern bildat den så kallade Quadro-gruppen inom EU. Dom kräver att EU-länder som har ett hårt tryck på sitt asylsystem ska slippa ta ansvar och dom vill se ett slags vidarebosättningsprogram inom EU där flyktingar kan överföras till andra EU-länder.

Tobias Billström tror inte att det behövs någon ny mekanism för bördefördelning inom EU. Han vill istället att EU ska ha gemensamma asylregler så att asylsökande får exakt samma mottagande oavsett till vilket land i EU dom kommer till.

Sverige fick under tidigare ta emot många flyktingar från Irak, men regeringen begärde aldrig hjälp från EU. Tobias Billström är rädd att om vissa EU-länder nu slipper ta sitt ansvar så riskerar det att undergräva planerna på en gemensam asylpolitik inom EU.

– Asyllagstiftningen bygger på att vi ska vara så lika i praxis och beslut som möjligt mellan alla de 27 medlemsstaterna, så att en asylansökan blir rättssäkert behandlad. Jag ser ett problem om man bara utgår från att tillskapa den här typen av fördelningsmekanismer, säger Tobias Billström.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".