Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hägglund oroad över abortturism

Publicerat söndag 22 februari 2009 kl 14.03

Efter det uppmärksammade fallet i Eskilstuna där en kvinna befarats gjort abort på grund av att fostret var en flicka, rapporterar Svenska Dagbladet i dag att flera norska kvinnor väljer att göra liknande aborter i Sverige. Det uppger en rådgivare till Osloregeringen i medicinska etiska frågor.

Socialminister Göran Hägglund säger att han är oroad över utvecklingen.

– Att vi får en utveckling där ibland personer på ett lättvindigt sätt använder ingreppet för att välja kön på sitt barn, det tycker jag är en utveckling som vi tillsammans måste se över och diskutera om vi kan möta på något annat sätt, säger Göran Hägglund.

Det är direktören vid Bioteknologinämnden i Norge, Sissel Rogne, som berättar att norska kvinnor som fått veta könet på sitt barn och inte kunnat göra abort där beger sig till Sverige istället.

Här är gränsen för fri abort utan speciella skäl vecka 18 medan både Norge och Danmark har vecka 12.

Frågan om abort som följd av att föräldrarna fått reda på barnets kön har diskuterats livligt den senaste tiden och Socialstyrelsen har velat begränsa möjligheterna att ta reda på ett väntat barns kön, något som Göran Hägglund ser som en möjlig lösning.

– Man ska naturligtvis titta på vad som kan vara skälet till att det här inträffar. Jag tycker inte att det är acceptabelt att man sorterar mellan pojkar och flickor, säger Göran Hägglund.

Tycker du att man allvarligt ska pröva möjligheten för sjukvården att vid fosterdiagnostik inte lämna uppgift om kön, även om föräldrarna vill veta?

– Ja, jag tycker att det finns skäl att fundera på detta. Med information som inte är medicinskt motiverad, ska vi verkligen lämna ut det? Jag inser självklart, och det måste prövas, att en sådan ordning inte kommer att bli vattentät eftersom det alltid kommer att finnas möjligheter att på olika vägar skaffa sig den informationen. Men jag tycker att den frågan verkligen är värd en allvarlig diskussion.

Marcus Eriksson
Marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".