Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saabkris vållar oro bland återförsäljare

Publicerat söndag 22 februari 2009 kl 16.50

Även många återförsäljare kan få problem om Saab försvinner. Det säger Per johansson, vd på bilhandlarnas branschorganisation, MRF.

– Det är en intäktskälla på de Saabbilar man säljer som plötsligt upphör, säger Per Johansson.

Går det att uppskatta hur pass många handlare som skulle kunna få problem respektive hur många anställda som skulle kunna förlora jobbet om Saab försvann?

– Det är svårt att säga men det är inte otroligt att det för en del handlare kommer att  innebära att följderna blir en konkurs och det innebär att många anställda kan försvinna.

Att Saab begärt rekonstruktion i fredags innebär för återförsäljarna att de pengar som man har att fordra fram till rekonstruktionsbeslutet, är osäkra.

Dessutom kan återförsäljarna bli skyldiga att stå för garantiåtaganden gentemot bilköparna.

MRF har 1 900 medlemsföretag, och de sysselsätter ungefär 40 000 anställda. Ungefär 60 återförsäljarföretag säljer SAAB, flera av företagen är stora, men hur många anställda de har finns det inga siffror på.

Flera av Saabs återförsäljare säljer även andra av General Motors märken, som Opel och Chevrolet, och de kan också drabbas på det sättet att även Opels framtid är osäker. De flesta återförsäljare har dock även verkstäder, och den vägen får de fortfarande in pengar.

Per Johansson tror däremot inte att priserna på Saab i Sverige kommer att påverkas så mycket av beslutet eftersom märket har en så stark ställning på marknaden.

– Saab är ett så pass stabilt märke och det finns så mycket Saabbilar i Sverige så att jag tror inte att det blir någon katastrof på prissidan.

Trots att det kan bli så att Saab behöver sälja ut ganska många relativt nytillverkade bilar och kanske har ganska nya tjänstebilar bland sina anställda som kan behöva säljas?

– Det är svårt att spekulera i, jag har ingen uppfattning om hur stort nybilslagret är hos Saab i dag om man skulle sälja ut de bilarna, det är klart att det kommer säkert att bli ett attraktivt erbjudande på de bilarna.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".