Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler föräldradagar fryser inne

Publicerat söndag 22 februari 2009 kl 17.30
Många föräldrar låter bli att utnyttja sin föräldrapenning enligt Försäkringskassan. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix.

Många föräldrar låter bli att utnyttja sin föräldrapenning. Allt fler dagar lämnas orörda och när barnet fyllt 8 år fryser de inne. Det här spar stora pengar åt staten, även om det inte handlar om en medveten besparing.

– Det är en tråkig trend kan man tycka, att fler dagar inte hinner användas. Det innebär ju att barnen kanske får vara litet mindre med sina föräldrar när de är hemma med föräldrapenning, säger Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på försäkringskassan.

Försäkringskassan undersöker varje år hur många av föräldradagarna som i slutändan aldrig plockats ut av föräldrarna när barnen har fyllt 8 år. Då fryser nämligen outnyttjade dagar inne.

För varje år som går är det fler och fler dagar som inte utnyttjas av föräldrar. Det gäller både lägsta nivå-dagar, eller garantidagar som det också kallas, och dagar som man får mer ersättning för.

För fem år sedan lät föräldrar 20 av de 90 garantidagarna vara orörda. Försäkringskassans nya uppgifter visar att förra årets 8-åringar, där lät föräldrarna i genomsnitt 26 av garantidagarna vara outnyttjade. Likadant ser det ut när det gäller de andra dagarna. Där lät föräldrarna till förra årets 8-åringar i genomsnitt 22 dagar vara orörda per barn.

– De indikationer vi fått är att man vill spara litet dagar, om dagis skulle vara stängt, om det händer någonting, man tror att man kan behöva använda dagarna längre fram. Men sedan inträffar aldrig det där och så faller dagarna i glömska och sedan går det helt plötsligt inte att använda dagarna längre när barnet fyller 8 år. Sedan är det ju det här med att det varit låg ersättning för lägsta nivå-dagarna, säger Niklas Löfgren.

Försäkringskassan tror att den här trenden kan komma att vända framöver, eftersom man för barn födda efter 1 juli 2006 har höjt nivån på lägsta nivå-dagarna till 180 kronor. I dagsläget innebär alla dagar som fryser inne innebär en besparing på över en miljard kronor för staten.

– Det är inte en medveten besparing. Vi jobbar ju aktivt för att man ska använda fler dagar. Det är ju inte en besparing som man vill ha, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".