Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Misshandelsåtalade hävdar vitaminbrist

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 06.00

Kan D-vitaminbrist orsaka svåra förlossningsskador? Den frågan funderar Svea hovrätt på i ett ovanligt mål, där ett ungt par är misstänkt för grov misshandel, sedan deras drygt två veckor gamla dotter kommit in till Astrid Lindgrens barnsjukhus med allvarliga skador.

Med på rättegången finns tre influgna medicinska experter från USA och Storbritannien, som istället hävdar att flickan har en oupptäckt sjukdom som gör hennes skelett extra skört.

När flickan kom in till sjukhuset hade hon flera frakturer, bland annat på skallbenet, ena armen och båda fotlederna. Hon var blå runt ena ögat och hade blödningar i ögats näthinna. 

Föräldrarna häktades och flickan och hennes storebror placerades i jourhem, eftersom man misstänkte misshandel. I tingsrätten dömdes pappan till ett års fängelse, medan mamman friades.

Nu är målet överklagat och juristerna i Svea Hovrätt har fått lyssna till utländska röntgenläkare, neurologer och patologer som försvaret har kallat in. De har framfört sina hypoteser om att flickan skulle ha ett skört skelett på grund av D-vitaminbrist. Merparten av hennes skador skulle då ha uppstått antingen vid förlossningen eller vid den normala vårdnaden av henne.

De läkare som tog hand om flickan på sjukhuset hävdar å sin sida att hennes skador är typiska för barnmisshandel och att hon har utsatts för mycket grovt våld. Åklagaren har avböjt att kommentera målet, vars slutplädering sker 2 mars. Försvarsadvokat Claes Borgström säger att det är ett mycket ovanligt mål.

– Det som är speciellt i det här målet är att det är två helt oförenliga scenarier. Antingen är det två föräldrar som på ett fullständigt ofattbart sätt skulle ha använt ett brutalt våld, det är i alla fall åklagarens tes.

– Mot den står den andra tesen, som föräldrarna hävdar att det är skador som de inte orsakat. Då måste de ha uppkommit på ett annat sätt, och då är det förlossningsskador som hänger ihop med att den här flickan hade D-vitaminbrist som har gjort henne särsklit skör och någonting har senare inträffat av olyckshändelsekaraktär när hon väl var född.

Hur rimligt är det att juridiska experter ska fastställa en medicinsk diagnos?

– Det är egentligen det system som vi har i alla länder. Här finns en tvist, om man vill beskriva det så, synpunkterna bryts mot varandra, vem ska avgöra det? Jo det är det juridiska systemet. Domstolarna är tränade i att lyssna på sakkunniga inom alla möjliga områden.

Det handlar om två misstänkta personer i den här rättegången, om man inte kan fastställa vem det var om det nu var någon av dem, vad händer då?

– Jag vill understryka att båda föräldrarna förnekar kategoriskt att de gjort någon som helst våldsutövning mot sitt barn. Men kommer en domstol fram till att det har skett våld fast man inte vet från vem då kan man inte döma, vi har inget kollektivt straffansvar i Sverige, säger Claes Borgström.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".