Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljötekniksektorn ökar trots finansoro

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 11.48

Den svenska miljötekniksektorn ökade sin omsättning med 13 procent under 2007 och exporten ökade med 15 procent, visar siffror från Sveriges miljöteknikråd, Swentec. Antal sysselsatta ökade med sex procent till närmare 40 tusen anställda i hela Sverige.

Den positiva utvecklingen fortsatte även 2008 och verksamhetschef på Swentec, Berith Gullbrannsson, spår fortsatt god tillväxt inom branschen med möjligheter till nya arbetstillfällen.

– Om vi utnyttjar den kunskap som vi har inom hållbarhet och miljö och om vi får tydliga spelregler från regeringen då tror jag verkligen att vi har möjligheter, säger hon.

Vad kan Sveriges regering göra?

– Det är att hjälpa till så att företagen lättare kan bli kommersialiserade, riskavtäckning och hjälpa till med finansiering på rätt ställe.

Under 2007 omsatte miljötekniksektorn 114 miljarder kronor och exporten ökade med fyra miljarder till 33 miljarder kronor, alltså två procent av Sveriges totala export, enligt siffror från Swentec. Mest ökar avfallshantering och framställning av biogas.

Miljöteknik kan skapa exportsuccéer säger man på Swentec och större miljöteknikföretag i Västsverige visar redan stort intresse att anställa tusentals personer de kommande åren, främst folk som blivit av med sina jobb inom bilindustrin.

Men annars är 80 procent av miljöteknikföretagen små med färre än tio anställda. Och där kan samarbete med kommunerna både skapa nya jobb och öka exporten, säger Peter Wenster, miljöexpert på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi kan vara med kommunerna och vara dörröppnare i vänortssamarbete och i olika andra sammanhang där man har internationella kontakter, säger han.

Men kommunerna sitter också på mycket kunskap och kompetens som behöver kommersialiseras och gå på export.

Ett exempel på detta är Swedish Biogas i Linköping. Företaget har det senaste året fördubblat sin omsättning och ökat antal anställda från fyra till tolv och ytterligare åtta personer kommer att rekryteras i år.

Företagets vd Peter Undén säger att han har kommunen att tacka för framgångarna.

– Vi har ett exklusivt licensavtal med kommunen som vi exporterar med och vi använder deras personal som konsulter och samarbetspartner i utveckling, säger han.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".