Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Expert dömer ut byggmetod vid Hallandsåsen

Publicerat fredag 25 juli 2003 kl 05.37
Nu döms borrningarna vid tunnelbygget genom Hallandsåsen ut av geologisk expertis. Banverket har valt hel fel metod för att bygga tunneln och dessutom är tätningsmaterialet som använts, blandningen av cement och bentonit, klart olämpligt.
– Erfarenheten är att de här båda materialen inte fungerar bra ihop kemiskt. Det betyder att de i princip äter varandra., säger Roland Pusch, professor i geoteknik. Roland Pusch säger att blandningar av cement och bentonit bryts ned på bara veckor eller månader. Därför tycker han att de ämnena är olämpliga att använda. Enligt planerna ska tätningen av berget bara fungera så länge borrningen av själva tunneln sker och tills en cementtätning gjutits. Men Roland Pusch menar att det är stor risk för att blandningen av betonit och cement hunnit brytas ned innan bygget är färdigt. Men Roland Pusch är också skeptisk till hela det planerade upplägget av tunnelbygget. Flera hundra hål ska borras från åsens ovansida, ned dit där tunneln ska dras. I borrhålen ska cement och betonit sprutas för att täta berget. Roland Pusch menar att man inte kan veta om tätningen verkligen hamnar där tunneln ska borras. I många borrhål kan tätningen försvinna in i sprickor och kanske tränga upp till marken, vilket kan ha hänt i Lyabäcken. Roland Pusch tror mer på en ny metod där man först borrar hål parallellt, just där tunneln ska dras, och sedan spolar ur grus och löst berg ur borrhålen, för att sedan fylla dem med cement. Banverket känner till metoden, men den är oprövad och dyr, säger Roland Pusch, som ändå menar att den skulle vara bättre än den metod som Banverket nu använder. – Det förefaller att vara ren hasars att tänka sig att borra 800 hål från markytan och injektera det med en förhoppning att injekteringsmaterialet ska hamna precis där det behövs. Tror du att de kommer att lyckas med den här metoden? – Nej, säger professor emeritus Roland Pusch.
Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".