Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenfalls vd: Nuon är en perfekt partner

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 15.49
Vattenfalls vd, Lars G Josefsson, och Nuons vd, Oystein Loseth, gör tummen upp. Foto: Evert Elzinga/Scanpix.

Statliga energijätten Vattenfall gör en storaffär i dag när bolaget köper holländska bolaget Nuon för 8,5 miljarder euro i kontanter. Affären presenterades vid en presskonferens i Amsterdam och Vattenfalls vd Lars G Josefsson var nöjd.

– Nuon är en perfekt partner för Vattenfall och affären ger oss en tätposition i elproduktion från vindkraftsparker till havs, sa Lars G Josefsson.

Dessutom ger affären Vattenfall tillgång till nya marknader i Holland och det ligger i linje med Vattenfalls långsiktiga strategi att bli ett av de stora energibolagen i norra Europa.

Vattenfalls affär som värderas till 95 miljarder kronor har fått välsignelse av ägaren staten i form av näringsdepartementet och minister Maud Olofsson (C).

Det sammanslagna Vattenfall och Nuon är redan i dag det största bolaget i Europa på havsbaserad vindkraft och ytterligare utbyggnad av vind ligger i planerna, enligt näringsministern.

– Ekonomin är i ett sådant läge att det är köpläge för dem med resurser. Nu sker ju en omstrukturering på europeisk nivå, och då tycker jag att det är bra att Vattenfall kan köpa in sig i ett företag som kan ge intäkter framöver.

– Sedan tycker jag att det är bra att man blir Europaledande på vindkraft, för de ska ju vara med i omställningen till det hållbara, säger Maud Olofsson.

Men samtidigt driver ju Nuon två kol- och gaseldade kraftverk?

– Ja, fast en del i Vattenfalls strategi är att byta ut en del utav det till bioenergi och göra de mer klimatvänliga.

Men är det rätt att satsa 95 miljarder?

– Det är styrelsen och bolaget som fattar det beslutet och nu var den här affären tillgänglig. De har räknat på det och gjort en bedömning att det här är en bra affär, säger Maud Olofsson.

Dessutom kommer koldioxidutsläppen att minska kraftigt från Nuons nuvarande produktion till år 2020, genom att bland annat byta ut fossila bränslen mot biobränslen samtidigt som de investerar offensivt i annan förnybar produktion, enlit näringsministern.

Affären kräver godkännande av minst 80 procent av aktieägarna, som består av lokala och regionala myndigheter och dessa väntas säga ja.

Vattenfalls vd Lars G Josefsson passade också på att redogöra för investeringsplanerna de kommande 20 åren.

– 50 procent kommer att gå till förnybar elproduktion, 25 procent till utveckling av teknik för avskiljning och lagring av koldioxid, kallad CCS, och 25 procent till kärnkraftsproduktion, sa han.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".