Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Asylmottagningsutredningen

Asylsökande pressas i val av bostadsort

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 16.35

Uppdaterad 17:50
Detaljer ur utredningen om framtidens asylmottagning har blivit kända i dag. Bland annat vill utredaren Sören Häggroth knyta asylsökandes rätt till bidrag hårdare till var de bosätter sig. Utredningen presenteras för regeringen i morgon.

Utredningen ska lämnas över till regeringen i morgon, men enligt nyhetsbyrån TT så vill utredaren sätta hårdare press på de asylsökande att bosätta sig i de kommuner staten anvisar. 

Flera kommuner, däribland Södertälje och Malmö, har tidigare klagat över att många asylsökande söker sig dit på eget initiativ och flyttar in hos anhöriga eller andra landsmän, många blir väldigt trångbodda och kommunerna klagar att de har svårt ordna den service som behövs. 

Utredaren föreslår att asylsökande den första månaden ska placeras i så kallade ankomstboenden. De som väljer att inte bo där, ska i så fall bli utan ekonomisk ersättning, är förslaget. 

Under denna första månad efter ankomsten anser utredaren att de flesta enkla asylärenden ska kunna avgöras. Migrationsverket genomför reformer som ska öka takten i ärendehanteringen. 

Utredningen föreslår att asylsökande samtidigt ska få en handlingsplan för att kunna försörja sig själv. Efter den första månaden ska var och en sen erbjudas ett boende i någon kommun med så goda förutsättningar som möjligt att få jobb och kontakt med det svenska samhället.

Också där föreslås ekonomiska drivkrafter, genom att de asylsökande som inte godtar det föreslagna boendet blir av med halva ersättningen.  

Bakgrunden till utredningen var förutom det nämnda missnöjet från de kommuner där många asylsökande slår sej ner, också en vilja att komma tillrätta med passivitet bland asylsökande. Få av över 17 000 som har tillstånd att arbeta gör det.  

Utredaren vill ställa krav på kommunerna att bedriva svenskundervisning och skaffa fram praktikplatser. 

Uppgifterna kom sent nu i eftermiddag, och från utredaren Sören Häggroth har vi än så länge inte fått någon kommentar.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".