Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oklarheter om rot-avdraget

Många väntar med bergvärmepumpen

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 04.00
Oklart om rot-avdraget gäller bergvärme. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Det finns oklarheter om rot-avdraget, det menar både Skatteverket och Villaägarnas riksförbund. Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund, säger att det handlar om så stora pengar att de som han pratar med väljer att skjuta upp köp.

– Ja, att de avvaktar till dess att de vet att riksdagen har beslutat om den här lagen, säger Ulf Stenberg.

Tror du att det spelar någon roll att de skjuter upp det man vill göra några månader?

– Jag tror att det kan ha betydelse för de näringsidkare som i dag sitter och väntar på att få beställningar, säger Ulf Stenberg på Villaägarnas riksförbund.

Trots att regeringen presenterade rot-avdraget i början av december, så finns det fortfarande inget riksdagsbeslut på det, och vissa detaljer är oklara. Så här sa näringsminister Maud Olofsson när rot-avdraget presenterades.

– Det här gäller lönekostnader, precis som i systemet för hushållsnära tjänster. Det kommer att införas nu direkt. Så ni kan börja beställa tjänster nu den 8 december så kommer det att börja gälla, sade Maud Olofsson då.

Och enligt Skatteverket så finns det ett stort intresse för rot-avdraget hos allmänheten, men skatteverket säger också att man inte kan besvara alla detaljfrågor.

Så här låter det på Skatteverkets servicetelefon: ”Har du frågor om rot-avdraget? Ansökningsblankett för rot kommer att finnas tillgänglig först efter det att ett riksdagsbeslut om rot-avdrag är fattat. Broschyren och blanketten kommer därför att finnas tillgänglig tidigast i slutet av maj.”

Enligt Villaägarnas riksförbund så ringer det ganska många personer varje vecka och frågar om rot-avdraget, och vad som egentligen gäller. Och enligt Ulf Stenberg kan man i flera fall inte ge svar på den detaljnivå som behövs, eftersom det inte finns något riksdagsbeslut.

Enligt både Skatteverket och Villaägarna är det exempelvis oklart om markarbeten ska ge rätt till rot-avdrag, och i så fall i vilken utsträckning.

Regeringen har sagt specifikt att installation av bergvärmepumpar ska ge rätt till rot-avdrag, men samtidigt så är det också sagt att det är arbetskostnaden som ska ge avdragsrätt.

När man borrar för bergvärme, där själva borrningen kanske kostar 50 000 och går på några dagar, är då frågan om själva maskinkostnaden ska ge rätt till avdrag. Användandet av maskinen står för en klar majoritet av de pengar som borrningen kostar.

Och hur det blir finns det inget säkert svar på, vilket också är det besked som de som frågar får av både Skatteverket och Villaägarnas riksförbund.

Pia Blank Thörnroos är rättslig expert på Skattverket, och hon menar att situationen just nu är lite olycklig.

– Det är klart att det inte är så bra att man inte kan få reda på det. Det handlar ju om stora kostnader. Det kan vara viktigt att få klara besked innan man sätter igång, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".