Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tung kritik mot FRA:s internetspaning

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 05.30
Försvarets Radioanstalt på Lovön i Stockholm. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Flera remissinstanser kritiserar återigen den så kallade FRA-lagen. Bara utländsk trafik ska få avlyssnas, men Post- och telestyrelsen anser att det inte går att skilja mellan inhemsk internettrafik, som inte får avlyssnas, och utländsk, som får avlyssnas.

– Om vi tar internet så känner trafiken inga gränser. Trafiken kan plötsligt välja att ta vägen över den nationella gränsen på grund av tillfälligt lägre priser eller flaskhalsar i nätet. Det gör det svårt att i praktiken skilja på vad som är vad, säger Kristoffer Kaschberg, enhetschef på nätsäkerhetsavdelningen på Post- och telestyrelsen.

FRA får inte spana på telefon- eller internettrafik inom Sverige. Men så fort ett samtal eller e-post passerar gränsen räknas det som utrikes trafik och faller då under det som kan snappas upp av FRA. Om FRA råkar få in inhemsk trafik så ska de uppgifterna förstöras.

Men Post- och telestyrelsen tycker alltså att regeringen inte har lyckats förklara hur man ska bära sig åt för att göra skillnad på elektronisk trafik till och från utlandet eller utomlands, som får avlyssnas och inhemsk trafik som bara råkar kopplas via utlandet.

Däremot är Post- och telestyrelsen nöjd med hur regeringen har tänkt sig tillsynen av FRA:s spaning säger Christoffer Kaschberg.

– Den här kontrollmyndigheten som först får tillgång till trafiken och som sedan avgör vad som FRA ska få tillgång till är en förstärkning av den personliga integriteten, säger Christoffer Kaschberg.

Men det finns remissinstanser som tycker annorlunda. Så tycker till exempel Datainspektionen att den specialdomstol som ska inrättas för att granska FRA inte är tillräckligt oberoende.

En annan remissinstans, Tullverket, tycker att det blir för komplicerat. Tullen behöver få tillgång till spaningsuppgifter från FRA.

Hittills har Tullen kunnat vända sig direkt till FRA, men i framtiden kommer Tullen att behöva gå via regeringen eller försvaret.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".