Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

20 000 jobb försvinner inom byggsektorn

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 10.43
Inte förrän 2010 väntas hela byggbranschen få näsan över vattenytan. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Uppdaterad 15:35
Byggandet av nya lägenheter mer än halveras i år och cirka 20 000 jobb i branschen försvinner under det närmaste året, enligt en prognos från bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

– Det ser betydligt dystrare ut nu efter utvecklingen i höstas som var väldigt snabbt nedåtgående när det gäller nyproduktion av bostäder. Vi räknar helt enkelt med att nybyggnadsinvesteringarna i bostäder mer än halveras i år jämfört med de senaste tre åren, säger Byggindustrins chefsekonom, Fredrik Isaksson.

Enligt Byggindustrins prognos kommer det bara att byggas 15 000 nya bostäder i år, 7 000 småhus och 8 000 lägenheter i flerbostadshus, och då handlar det bara om 4 000 hyreslägenheter, tror Byggindustrin.

Snittet de senaste tre åren är 35 000 ny bostäder per år, men i år blir det alltså mindre än hälften. Och jämför man med 2006, som var ett rekordår eftersom det var det sista året med statligt byggstöd, byggdes det då över 45 000 bostäder. Nu blir det alltså bara en tredjedel av det.

Byggindustrin applåderar Riksbankens räntesänkningar. Låga bolåneräntor stimulerar byggandet av bostäder som köps av hushållen. Ändå är det inom det området som nedgången varit störst nu.

– Det är framför allt det mer marknadsmässigt styrda bostadsbyggandet som minskar, alltså bostadsrätter och småhus, medan vi på hyresrättssidan har sett ett visst ökat intresse av att bygga nu, inte minst från kommunala bostadsbolag, säger Fredrik Isaksson.

I fasta priser minskar bostadsinvesteringarna med 24 procent i år. Medan det är upp tio procent för investeringar i anläggningar. Här finns regeringens satsning på infrastruktur.

Ändå minskar sysselsättningen i byggbranschen med 20 000 jobb. Men Fredrik Isaksson vill ändå se ljust på framtiden.

– Det är illa och naturligtvis jättetråkigt för dem som drabbas, men det är inte alls samma omfattning som i början av 1990-talet då vi hade den stora krisen då över 100 000 jobb försvann, säger Fredrik Isaksson.

Det är när bostadsbyggandet minskar drastiskt som det slår mot sysselsättningen. Bostadsbyggandet är nämligen mer personalintensivt och då räcker det inte att det är upp tio procent på investeringar i anläggningar med hjälp av regeringssatsningar på infrastrukturen. Samtidigt minskar nämligen bostadsinvesteringarna med 24 procent.

Detta slår hårt mot oss byggnadsarbetare, säger Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson. 20 000 jobb är 20 procent av byggnadsarbetarkåren.

– Ja, det innebär att många byggnadsarbetare och medlemmar kommer att drabbas mycket hårt av det konjunkturläge som nu är, säger han.

I år byggs det bara 15 000 nya bostäder, tror Bygginudstrin, och av det bara 4 000 nya hyresrätter.

Nu tycker Byggnads att regeringen inte bara ska satsa på fordonsindustrin. Om man vidgar rot-programmet så att det också omfattar hyresrätter och bostadsrättsföreningar så skulle fler få arbete.

– Man borde också satsa på upprustning av hela miljonprogrammet, säger Gunnar Ericson.

Det är ganska mycket pengar ni kräver?

– Mycket och mycket. Det är i förhållande till vad, men vi menar att med 3,5 miljarder till att renovera miljonprogrammet, ungefär 26 000 lägenheter, så skulle ungefär 18 000 årsarbetstillfällen komma till vid en sådan situation.

Lars-Erik Backman
lars.erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".