Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagen sa ja till Ipred-lagen

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 17.26

Riksdagen beslutade i dag att den omdiskuterade Ipred-lagen ska börja gälla den första april. Lagen ger möjlighet för upphovsrättsinnehavare att få reda på datanumret, ip-numret, på den som laddat ner filmer och musik från internet.

De borgerliga partierna och Socialdemokraterna står bakom lagen, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot.

– Problemet är att det inte är rimligt att kriminalisera människor för vad de gör för sitt privata bruk i den omfattning som sker i dag, säger Miljöpartisten Lage Rahm.

Enligt Lage Rahm är Ipred-lagen rättsosäker, bland annat genom att det inte är säkert att det är datorinnehavaren som ägnat sig åt nedladdning av film och musik. Det kan vara någon annan i familjen, eller någon som tagit sig in på ett trådlöst nätverk.

Tidigare har det varit polisen som haft rätt att spåra ip-nummer och straffrättslig lagstiftning har tillämpats.

Nu blir det musik- och filmbranschen som upphovsrättsinnehavare som får vända sig till en domstol för att begära ut ip-nummer. Sedan följer en civilrättslig process.

Enligt Vänsterpartisten Kent Persson bäddar det för oskäligt höga ersättningskrav på 10 000-tals kronor från branschen. Det visar exempel från andra länder som genomfört det EU-direktiv som Ipred-lagen utgår från.

– Det här gör att det blir en oerhört rättsosäker process, eller risken är definitivt stor att det blir det, säger Kent Persson.

Socialdemokraterna står bakom Ipred-lagen, men kräver en upphovsrättskommission för att bevaka att Ipred-lagen fungerar.

Det gäller bland annat hur många nedladdningar av film och musik som ska kunna leda till utlämnande av ip-nummer och den skada detta kan orsaka för den personliga integriteten.

Justitieminister Beatrice Ask avvisar kommissionskravet, men är beredd att tillsätta en utredare som granskar hur Ipred-lagen fungerar.

– Vi kommer att följa det här väldigt noga. Det är viktigt att säga att utvärderingen kommer att börja i princip samtidigt som lagen träder i kraft.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".