Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saab blir av med sina tullkrediter

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 17.55

Krisdrabbade Saab Automobile har fått sin tullkredit indragen hos Tullverket - eftersom Saab i rekonstruktionsansökan har sagt sig sakna betalningsförmåga. Det betyder att Saab just nu inte kan få in bildelar till Sverige från länder utanför EU.

Hans Ohlsson ansvarar för företagskrediter på Tullverket, och han säger att Tullverket tills vidare håller kvar de oförtullade varor som Saab Automobile har i så kallade tull-lager.

– Varje gång man tar ut en vara från ett tull-lagret måste den förtullas och man måste betala in avgifter till Tullverket. Och i och med att de anger att de inte har betalningsförmåga, måste vi dra krediten.

Vad är det för typ av varor som Saab har i de här lagren?

– Det är skruvar, muttrar, glasrutor. Det är alla typer av varor som man köpt från tredje land för att kunna producera sina bilar, säger Hans Ohlsson.   

Alltså produkter från länder utanför EU. Hur mycket pengar är Saab Automobile skyldig Tullen?

– Det är ett stort bolag som har haft stor produktion. Det är många miljoner som ligger i obetalda avgifter på tull-lagren.

Den indragna tullkrediten innebär alltså att Saab Automobile har problem att bygga bilar eftersom vissa bildelar inte kommer ut från tullagren. Men Gunilla Gustavs, ansvarig för produkts- och varumärkeskommunikation på Saab Automobile, räknar med att frågan snart ska vara löst.

– De närmaste dagarna. Det där är inget som vi vill dra ut på jättelång tid. Vi måste hitta en lösning och jobbar på det med högsta prioritet.

Vad betyder det för Saabs varumärke att ni får en tullkredit indragen?

– Det är mer den här större frågan om vad som händer med Saab just nu. Tullverket, det är en liten del i det hela. Jag tror att vi kommer att lösa det inom några dagar, så i det stora hela tror jag inte att det blir något som folk kommer att komma ihåg.

Tullverket säger att för att få ut varorna, handlar det om avgifter på flera miljoner. Har ni de pengarna?

– Jag kan inte uttala mig om summor. Men det är högprioriterat för vår verksamhet att få in det som vi behöver för att tillverka bilar, säger Gunilla Gustavs.

Jens Möller
Jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".