Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bråk mellan bönder och kringboende ökar

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 04.00
1 av 2
Det blir allt vanligare med konflikter mellan lantbrukare och deras kringboende. Foton: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Bröderna Nilsson, lantbrukare på Öland. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Konflikterna mellan lantbrukare och närboende har ökat, det menar LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Orsaken är allt mer åkermark används för bostadsbyggande samtidigt som många lantbruk växer.

I den lilla byn Runsten på östra Öland har mjölkbonden Mikael Nilsson hamnat i konflikt med grannarna när han och hans bröder nu vill bygga nytt på gården, ett bygge som hamnar för nära enligt grannarna som överklagat.

– Jag förstår inte resonemanget från grannarna, det gör jag inte. Bor man på landet, så får man räkna med lite gödsellukt och flugor.

Men om ni inte skulle få bygga här, vad skulle det innebära för er då?

– Stora problem givetvis, för då kan vi inte behålla driften som den är i dag, säger Mikael Nilsson.

Det är tätt mellan husen i lilla Runsten. När Mikael Nilsson och hans två bröder ville byta ut en del av dom gamla byggnaderna som tidigare varit svinstall, mot en ny modernare för korna så har det retat upp närmaste grannarna som bor bara 130 meter bort. Jyri Rönnbäck gillar inte alls att ha ett stort lantbruk så nära.

– Det är just lukten och traktortrafiken och dålig utomhusmiljö helt enkelt. Vi har så mycket flugor att det inte går att vistas längre utomhus.

Men det finns ju redan en gård där, måste inte den kunna utvecklas?

– Jo självklart, men med avstånd från husen. Ta hänsyn att det finns folk som vill bo här fortfarande, säger Jyri Rönnbäck.

Situationen i Runsten är ordentligt infekterad, och i höstas manifesterade flera andra lantbrukare i en traktordemonstration här förbi, Första ronden i länsstyrelsen vann bönderna, men det beslutet är nu överklagat och skulle det bli ett nej till bygget så hotas gårdens framtid, menar Mikael Nilsson.

Konflikter av det här slaget mellan lantbrukare och kringboende har blivit vanligare i alla fall att döma av dom samtal som kommer till LRF. En orsak är att många städer idag växer på åkermark, samtidigt som många lantbruk måste bli större för att klara sig, det innebär att intressen lättare kolliderar.

LRF har redan tidigare krävt att kommunerna undviker nya bostäder på utpräglad åkermark, men Fredrik Bonde som är chefsjurist på LRF menar att samtidigt skulle många konflikter gå att undvika om både lantbrukare och villaägare tog bättre hänsyn till varandra.

– Bonden kan ju inom ramen för god bonde sed, kanske inte nödvändigtvist sprida gödsel på lördagen och söndagen. Å andra sidan kanske inte villaägaren behöver hänga ut sin lakanstvätt samma dag som bonden bestämt sig för att tröska och det dammar och ryker. Så man kan prata, man kan informera varandra och försöka skapa en så stor förståelse för varandras villkor som möjligt, säger  Fredrik Bonde, chefsjurist på LRF.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".