Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Regeringens undsättningslån

Hårda lånevillkor får företag att tveka

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 15.54

Hittills har bara två företag ansökt om att få del av det speciella hjälplån för fordonsindustrin, enligt Riksgälden. Riksgälden har förberett sig med extra resurser, men det förväntade trycket har uteblivit.

– Vi kanske hade kanske trott att det skulle vara några fler som hade ansökt, säger Magnus Thor, chef för Riksgäldens avdelning för garantier och lån som granskar låneansökningarna.

I snart två veckor har företag inom fordonsindustrin kunnat ansöka om regeringens undsättningslån. Omkring 25 företag anmälde på förhand sitt intresse.

Men hittills är det alltså bara två företag som skickat in låneansökningar. Svenåke Berglie, vd för branschorganisationen Fordonskomponentgruppen är förvånad att ens någon ansökan kommit in, eftersom kraven för att få lån är höga.

– Lånen ska till exempel betalas tillbaka efter sex månader och det är ju inte någon som kan. Det finns en rad andra regler som kanske är lite mer anpassade för företag i konkurs eller rekonstruktion, säger han.

För att få undsättningslån måste företaget ha minst en halv miljard kronor i omsättning per år. Företaget ska ha akuta likviditetsbehov, men måste samtidigt kunna ge starka säkerheter och lånen ska alltså dessutom vara helt återbetalade inom ett halvår.

Även Magnus Thor menar att kraven för att få lån är för höga.

– Jag tror att en hel del av de här företagen som har hört av sig inte kommer att kunna leva upp till de här kraven. Det är framför allt svårt för en del av dem att betala tillbak inom sex månader, säger han.

Svenåke Berglie menar att näringsdepartementet i stället borde ge statliga Almi ökade resurser för att låna ut pengar även till stora företag.

– Löser de inte den här situationen så finns det en uppenbar risk att något eller några företag ytterligare går i konkurs. Så det hastar med en lösning, säger han.

Magnus Thor tycker också att reglerna för undsättningslånen bör ändras.

– Ja, om man skulle vilja att alla de här företagen skulle omfattas då skulle man behöva ändra på reglerna, säger han.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".