Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alla dieter ger samma resultat

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 17.22
Det finns inga genvägar till viktnedgång, enligt studien. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Stenålderskost eller GI-metoden fungerar varken bättre eller sämre vid bantning än att använda den gamla vanliga kostcirkeln. Det visar en ny studie med det enkla rådet att vill vi gå ner i vikt måste vi äta mindre.

– Jag tycker att det är positiva nyheter. Det är utifrån det tankesättet jag jobbar, så det gläder mig att det finns på pränt, säger Josefine Jonasson, som är är legitimerad dietist och har forskat i problemen med viktminskning.

Hur ser du på mirakelmetoderna som man pratar om?

– Det finns inga genvägar. Börjar man äta som vanligt igen går man upp i vikt. Det som kan ha hänt om man har kört en sådan där extremvariant är att man har gått ner snabbt i vikt och kanske till och med tappat muskelmassa.

Den nya amerikanska bantningsstudien gläder de flesta svenska dietister och svensk vård för överviktiga. Det är genom att minska antalet kalorier och röra sig mer som man går ner i vikt.

Ju mer komplicerad bantningsmetod man använder, desto svårare är det att hålla den, och därmed att hålla vikten.

I den amerikanska studie som just publicerats fick 800 försökspersoner äta lika mycket mat, men olika mängder fett, proteiner och kolhydrater. Olika varianter som motsvarar några av dagens mest populära bantningsmetoder.

Efter två år hade deltagarna gått ned lika mycket i vikt, runt fyra kilo. Slutsatsen är att metoden kvittar, men också att det är svårt att få en bestående viktminskning.

På lunchrestaurangen Kalori i Stockholm har alla rätter 400 kalorier. Det är mindre än hälften än på vanliga lunchrestauranger. Ove Rytter var med och startade restaurangen och har skrivit om fitness i över 25 år. Han menar att för stora portioner på restauranger är en stor bov, men att de flesta egentligen vet hur man borde äta.

Varför är det så svårt?

– Vi blir vilseledda av olika reklambudskap. Vi söker efter den enkla vägen. Men den enkla vägen är att gå tillbaka så nära vårt ursprung som möjligt och äta därefter, säger Ove Rytter.

Micke Magnusson är gäst på restaurang kalori i Stockholm.

– Jag vill gärna tro att man kan äta lite duktiga saker i alla fall, och sedan röra på sig, säger han.

Följer du själv någon speciell metod?

– Nej, men jag borde.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".