Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg överväger mer kommunpengar

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 19.15
Anders Borg (M). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Finansminister Anders Borg meddelade i dag att regeringen är medveten om att det behövs mer pengar i kommunsektorn. Han vill inte ge några klara besked, men säger samtidigt att mer pengar till kommunerna är en effektiv åtärd mot uppsägningar.

– Vi är klara över att det behövs mer pengar i kommunsektorn. Vi är klara över att vi ska åtgärda det. Men det måste göras i god ordning och det måste göras utifrån att vi har en bra bedömning om hur läget i offentliga finanserna ser ut, säger Anders Borg.

I morgon ska riksdagen hålla en extradebatt om kommunernas ekonomi. Regeringen är hårt pressad av oppositionen som nu kräver mer pengar till kommunerna för att förhindra uppsägningar.

Hittills har finansministern inte velat ge några löften, men sagt att man har läget under uppsikt. I dag sa finansminister Anders Borg, efter en frågestund i riksdagen, att kommunerna behöver ett resurstillskott, det är alldeles tydligt.

Han ville inte ge några detaljerade svar, men sa att av de olika saker som regeringen nu har att överväga inför vårdbudgeten är ytterligare pengar till kommunerna en effektiv åtgärd.

Men det är inför vårpropositionen som regeringen gör en grundlig värdering av dom offentliga finanserna, och sedan får man när man kommer fram till budgeten överväga vad som ytterligare behöver åtgärdas, säger Anders Borg.

– Vi vet att mer resurser till kommunerna för att förhindra att det blir uppsägningar nu när skatteintäkterna viker, är en effektiv åtgärd. När vi har gjort en ordentlig bedömning av de offentliga finanserna, den görs inför vårpropositionen, då ska vi återkomma med besked om vilka resurser som kan tillföras.

Ni ska återkomma i vårbudgeten, är det inte för sent då? Är det inte viktigt att agera tidigare?

– Vi har ju agerat tidigare än många länder i och med att vi lade en expansiv budget som både tillförde omfattande resurser till kommunerna, det var nästan nio miljarder kronor, och investerade i forskning och utveckling och tillförde resurser till hushållen. På det sättet var vår budget tidigt ute. Kommunsektorn har för 2009 siffror som ser relativt bra ut, vi pratar om positiva resultat. Det är viktigt att vi värderar behovet och tillför resurser om det är nödvändigt och april är inte en speciellt långt gången tid på året, säger Anders Borg.

Karin Rundblom
karin.rundblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".