Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Projekt för företagshälsovård avbryts

Publicerat lördag 28 februari 2009 kl 11.25
Företagshälsovården är kritisk mot landstingen.

Uppdaterad 15:50
Nu avbryts projektet med primärvård i regi av företagshälsovården, en modell som regeringen hoppats mycket på. Anledningen är att man inte kommit igång någonstans, trots att regeringen avsatt hundratals miljoner kronor. 

– Ja, den modell som vi kom överens med regeringen om var att företagshälsovården skulle ges möjlighet att bedriva primärvård fullt ut för personer som har företagshälsovård, men det har inte gått att få till sådana överenskommelser i landstingen, säger Roger Molin, biträdande chef på SKL:s avdelning för vård och omsorg.

– Landstingen har inte tyckt att det har fungerat bra med de vårdval som man nu genomför och hälsovårdsbranschen var inte heller intresserad av att ha det fulla vårduppdraget.

Meningen var att staten, landstingen och arbetsgivarna skulle dela på kostnaderna, för att företagshälsovården skulle ta ett större ansvar för vården. Med sin koppling till arbetsplatsen har företagshälsovården goda möjligheter att se helheten för en sjukskriven person. Staten har avsatt 1,7 miljarder kronor på tre år till det här.

Men av de 600 miljoner kronor som regeringen avsatt bara i år, har än så länge ingenting använts. Regeringen har tappat tålamodet och letar andra vägar, som Ekot berättat tidigare.

För regeringens arbetslinje har rehabiliteringsfrågan varit viktig. Effektiv och tidig rehabilitering är tätt kopplad till de kortade tidsgränserna i sjukskrivningskedjan. Nu får många människor vänta på hjälp, trots ambitioner och anslagna pengar.

Roger Molin medger ett halvt misslyckande, men andra delar av kejdan fungerar enligt honom.

– Rehabiliteringen sköts delvis via rehabiliteringsgarantin och det finns inga bekymmer i det arbetet. De insatser som är planerade där rullar på. Det här handlade ju om att få företagshälsovården att komma in mycket tidigare i sjukskrivningsfallen för att kunna undvika att sjukskrivningarna blir långa och därmed att rehabiliteringsbehovet blir så stort. Det är klart att det är ett misslyckande att den första vägen inte bar, men samtidigt hoppas vi nu finna en väg som snabbt har mer för sig.

Ole Asmussen är skyddsombud och kamratstödjare på Saab i Trollhättan. Han tror att en sådan här reform hade kunnat spara många sjuksskrivningsdagar genom att man skullle kunna få sjukvård snabbt på jobbet, när det behövs.

Företagshälsovården är också bra på att hålla kontakten med den som är sjukskriven lite längre. Den som uteblir ett längre tag från jobbet får mycket svårare att komma tillbaka, det har Ole Asmussen sett många exempel på.

– Det är oerhört viktigt att hålla den sociala kontakten med jobbet. Det är väldigt lätt att hamna i någon typ av social isolation.

Men nu får många människor vänta på hjälp, trots ambitioner och anslagna pengar eftersom staten, företagshälsovården och landstingen inte kunde komma överens.

Nu ska alla parter försöka komma överens om en enklare modell, där regeringen betalar företaghälsovården för allt utom klassisk läkarvård.

Den modellen kan vara klar redan i sommar, säger Lars Hjalmarson, vd på branschorganisationen Svensk Företagshälsovård. Enligt honom var branschen beredd att ta hand om primärvården också. Problemet var att landstingen inte var med på tåget.

– Man har fullt upp med att införa vårdvalssystem. Sen finns ett slags huvuddoktrin inom primärvården om att man ska ta emot hela befolkningen och man ska gå dit och ingen annan stans.

Vill du säga att landstingen skyddar sitt revir?

– Ja, det kan finnas lite grann av det. Man vill behålla läkare inom sina områden och så, säger Lars Hjalmarson, vd på branschorganisationen Svensk Företagshälsovård.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".