Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Invändningar kvar mot ny FRA-lag

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 13.10

Förslaget till ny FRA-lag innebär stora förbättringar för den enskildes integritet. Den bedömningen gör Centrum för rättvisa. Men fortfarande finns förslag som kränker den svenska grundlagen, enligt chefsjuristen Clarence Crafoord.

– Tyvärr verkar man ha givit upp ambitionen att leva upp till grundlagens krav och det, anger man, beror på praktiska och tekniska skäl. Men praktiska och tekniska skäl kan aldrig vara acceptabla skäl för att helt enkelt bortse från grundlagen. Och då blir det också ett dubbelfel, därför att Europakonventionen kräver att den här typen av signalspaning ska stå i överensstämmelse med nationella lagar och framför allt nationell grundlag naturligtvis, säger Clarence Crafoord.

Skyddet av en källa som vänder sig till en journalist är grundlagsskyddat, men enligt den nya FRA-lagen kan det ändå inträffa att den typen av samtal blir avlyssnade.

Därför kommer Centrum för rättvisa att fortsätta driva den frågan i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

En annan viktig punkt till kritik är att det är slumpartat om till exempel ett e-postmeddelande som skickas kan bli läst av FRA.

Detta kritiserar Clarence Crafoord och anser att regeringen borde ändra på innan förslaget till ny FRA lag läggs fram.

Men det är också många saker som förbättrats i det nya förslaget till FRA-lag. Tidigare var det oklart vilket syfte FRA:s spaning hade, säger Clarence Crafoord, men nu går det att förutse vilka som riskerar att avlyssnas.

– Den viktigaste förbättringen är att syftet med den här lagstiftningen styrs upp. Nu kommer det att bli möjligt att veta vad spaningen ska handla om. En annan viktig förbättring är att man tar bort elektronisk kommunikation som börjar och slutar i Sverige från FRA:s lupp, säger Clarence Crafoord.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".