Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Småkommuner lockar med strandtomter

Publicerat söndag 1 mars 2009 kl 03.00
Hit vill kommunalrådet locka nya invånare. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Med hjälp av ändrade strandskyddsregler hoppas flera småkommuner kunna locka nya invånare. Det handlar bland annat om att lansera sjönära boende och i Högsby i östra Småland tror kommunalrådet Ewa Engdahl på nya invånare från kontinenten.

– I den här backen kan det ligga några stugor i ett fritt läge med utsikt ner mot Emån. Sedan är det viktigt att vi har en liten strandremsa kvar för allmängheten att traska på, säger Ewa Engdahl, centerpartistiskt kommunalråd i Högsby.

Mitt igenom Högsby kommun med sina knappt 6 000 invånare rinner Emån majestätiskt fram. Här och längs stränderna vid dom många småsjöarna i kommunen skulle Ewa Engdahl gärna se ny bebyggelse.

Regeringen la nyligen fram ett förslag om ändringar i strandskyddsreglerna så att kommunerna själva lättare ska kunna ge dispens i områden med gles bebyggelse som pekas ut för landsbygdsutveckling.

Högsby har nu gått samman med fyra andra Smålandskommuner för att vara beredda så fort den ändrade lagen träder i kraft i början av nästa år. Redan marknadsför man till exempel sina stränder i Holland.

– Vi kan få nytta av det här, både vi och de som längtar efter ett fint boende i en vacker kommun. Vi bor bara åtta per kvadratkilometer här och om man tittar neråt Europa så finns det ju områden med flera hundra personer per kvadratkilometer. Många vill flytta ut på landet och här har vi den miljön som många söker och vi vill väldigt gärna locka nya invånare.

Tanken med de nya är att reglerna är att strandskyddet inte ska vara så statsiskt utan kunna tillämpas olika i olika delar av landet beroende på hur stort trycket är på strandnära områden, bland annat för att kunna hjälpa glesbygdskommuner att utvecklas. Men på Svenska Naturskyddsföreningen är man skeptisk. Ordföranden Mikael Karlsson befarar att kommunerna inte kommer klara av att göra rätt bedömningar.

– Vi tycker att det är rimligt att man kan ge dispens och undantag lite oftare i glesbygd, men regelverket hindrar inte att man missbrukar det här. Det är en gummiparagraf som inte säkrar naturvården och som inte säkerställer friluftslivets intressen. Vi har sett att kommuner har använt lagstiftningen fel och allt talar för att det tyvärr kommer att fortsätta.

Men den risken tror inte kommunalrådet Ewa Engdahl i Högsby på.

– Vi kommer ju att jobba ihop med miljörörelsen och frilufftsrörelsen från början så att vi tar hänsyn till de olika åsikter som finns i de här frågorna. Jag tror att vi kommer att fixa det här bra tillsammans.

Finns det inte en risk för att man i sin iver att locka nya invånare släpper många av de fantastiska strandmiljöerna?

– Vi har så gott om utrumme och miljö som vi kan erbjuda här så jag tror inte att det blir något bekymmer. Bekymret är att vi är för få, säger Ewa Engdahl centerpartistiskt kommunalråd i Högsby.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".